Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι ψηφιακές τεχνολογίες σώζουν τις γλώσσες υπό εξαφάνιση

Από το Facebook μέχρι το YouTube και τις εφαρμογές του iPhone, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν το δυναμικό να σώσουν τις γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, ανακοίνωσαν γλωσσολόγοι σε μεγάλο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ, στο οποίο παρουσιάστηκαν μάλιστα τα λεξικά οκτώ σπάνιων γλωσσών.

«Μετατρέπουμε το ψηφιακό χάσμα σε ψηφιακή εταιρεία» είπε ο Ντέιβιντ Χάρισον, συνεργάτης του National Geographic, το οποίο χρηματοδότησε τη σύνταξη των λεξικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζωντανών Γλωσσών.

Η χρήση των κοινωνικών μέσων, των SMS, ή ακόμα και του YouTube, επιτρέπει σε ιθαγενείς που μιλούν σπάνιες διαλέκτους να «επεκτείνουν την παρουσία τους, και αυτό είναι η θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης» πρόσθεσε.

Από τις 7.000 σύγχρονες γλώσσες σε όλο τον πλανήτη, περίπου οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση τα επόμενα 100 χρόνια, κυρίως λόγω «των πολιτιστικών αλλαγών, της εθνικής ντροπής και της κυβερνητικής καταστολής» ανέφερε ο Χάρισον, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από την πλευρά της, η γλωσσολόγος Μάργκαρετ Νούρι επισήμανε ότι οι απειλούμενες γλώσσες έχουν το δυναμικό να ανοίξουν παράθυρο στην παραδοσιακή γνώση.

Η Νούρι ανέφερε το παράδειγμα της γλώσσας «ανισινααμπεμόγουιν» των ιθαγενών της Αμερικής, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα μόλις 5.000 άτομα στη Βόρειο Αμερική, λόγω και των παλαιότερων επίσημων πολιτικών για την εκρίζωσή της.

Όμως τα «ανισινααμπεμόγουιν» φαίνεται ότι γλίτωσαν την εξαφάνιση χάρη σε ακτιβιστές της γλωσσολογίας που δημιούργησαν μια ειδική σελίδα στο Facebook, μια σειρά online μαθημάτων και ένα δικτυακό τόπο με λεξικά, παραδοσιακά τραγούδια και μεταφρασμένα σύγχρονα κείμενα.

Στο συνέδριο που πραγματοποιεί η Αμερικανική Ένωση για την Επιστημονική Πρόοδο, ο οργανισμός που εκδίδει το περιοδικό Science, ο Ντέιβιντ Χάρισον παρουσίασε τα νέα λεξικά οκτώ γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση:


•Ματακούρ Πανάου, μια γλώσσα της Ωκεανίας την οποία χρησιμοποιούν σήμερα μόλις 600 άνθρωποι στην Παπούα Νέα Γουινέα.
•Τσαμακόκο, μια γλώσσα που μιλούν περίπου 1.200 άτομα στη βόρεια Παραγουάη
•Τούβαν, γλώσσα των νομάδων στη Σιβηρία και τη Μογγολία
•Κελτικά
•Ρέμο, Σόρα και Χο, τρεις γλώσσες της Ινδίας
Source : TA NEA

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Διαδικτυακά ταξίδια

Μια νέα παγκόσμια έρευνα της Amadeus περιγράφει πως οι μετασχηματιστικές τεχνολογίες και οι εξελισσόμενες κοινωνικές αξίες και τάσεις θα συνδυαστούν για να εδραιώσουν μια νέα εποχή «συνεργατικών ταξιδιών» στα επόμενα 10 χρόνια και πέρα.

Η έρευνα με τίτλο «Από το Χάος στη Συνεργασία: Πως οι μετασχηματιστικές τεχνολογίες θα προαναγγείλουν μια νέα εποχή στα ταξίδια», επιτάσσει αυξημένες συνεργασίες στην ταξιδιωτική βιομηχανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άγχους, της αβεβαιότητας και του χάους που έχει συνδεθεί με τα ταξίδια στον 21ο αιώνα, καθώς επίσης και την προσφορά μιας πιο πλούσιας, βαθύτερης και πιο προσωπικής ταξιδιωτικής εμπειρίας ταυτόχρονα.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε εκ μέρους της Amadeus από την The Futures Company, μια κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία προβλέψεων, καταγράφει λεπτομερώς και ξεκάθαρα την ποιοτική μεταστροφή σύμφωνα με την οποία οι χρήστες των υπηρεσιών είναι περισσότερο συνεργάτες παρά πελάτες και όπου το γενικότερο πλαίσιο είναι εξίσου σημαντικό με την συναλλαγή. Φυσικά, στην καρδιά αυτής της νέας εποχής συνεργασίας βρίσκεται η διακριτική «ενεργοποίηση» τεχνολογιών και πρωτοποριακών λύσεων.

Βασισμένη σε εκτεταμένη έρευνα και στοιχεία από ειδικούς της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων τεχνολόγοι, κορυφαίοι αντιπρόσωποι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ειδικοί κοινωνικών τάσεων και μελλοντιστές, καθώς επίσης και σε ποσοτική ταξιδιωτική έρευνα σε Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, η μελέτη εξερευνεί έξι κύριους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν η μελλοντική τεχνολογία και η καινοτομία.

Κύρια ευρήματα της έρευνας:

1. Η επόμενη γενιά της εμπειρίας: Τα ταξίδια έχουν να κάνουν περισσότερο με το βάθος παρά με το εύρος της εμπειρίας. Τεχνολογίες όπως η διευρυμένη πραγματικότητα, οι μηχανισμοί gamification και οι έξυπνες φορητές συσκευές αναμένεται να μεταμορφώσουν την ταξιδιωτική εμπειρία

2. Αυτόματο transit: Η διαδικασία του check in θα μπορούσε να γίνει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, με την άνοδο γρήγορων και πιο αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης ταυτοποίησης. Τσίπ, βιομετρικά στοιχεία, καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων μεγάλης εμβέλειας και τεχνολογία near field communication (NFC) είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερο βαθμό ενοποίησης, ώστε να επιταχύνουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι άνθρωποι.

3. Πληρωμή με μνήμη: Όλα τα δεδομένα σχετικά με πληρωμές, οι οποίες πραγματοποιούνται πριν και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού θα ενσωματώνονται, ώστε να λειτουργούν σαν μια ψηφιακή μνήμη εξόδων και δραστηριοτήτων για άτομα, ομάδες και χειριστές ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Τα έξυπνα αρχεία επιβατών, το «digital breadcrumb» και οι τεχνολογίες ανέπαφων συναλλαγών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσωποποιηθούν και να συγκεντρωθούν υπηρεσίες που προσφέρουν μεγαλύτερη αξία και πιο προσοδοφόρες σχέσεις.

4. Έξυπνες συστάσεις: Καθώς οι τεχνολογίες διευκολύνουν τους ανθρώπους για να παρακολουθούν και να αξιολογούν όλες τις πλευρές της ταξιδιωτικής εμπειρίας, οι ταξιδιώτες θα επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τους κοντινούς τους ανθρώπους και τους ειδικούς. Η προοπτική των προσωπικών ξεναγών και των αντιπροσώπων mobile tour θα δώσουν στους ταξιδιώτες τα εργαλεία που χρειάζονται για να εμπλουτίσουν στην εμπειρία τους.

5. Απομακρύνοντας το άγχος από τα ταξίδια: Η επιθυμία για ευεξία και τα μεταλλασσόμενα δημογραφικά στοιχεία θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην απομάκρυνση του ταξιδιωτικού άγχους. Έξυπνες ετικέτες αποσκευών και έξυπνα εισιτήρια θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερο καθησυχασμό, ενώ οι εφαρμογές m-Health (mobile Health) θα δώσουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν την υγεία και ευεξία τους, σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους

6.Ο business τουρίστας: Η συνεχής έμφαση που δίνεται στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και της ευεξίας στη δουλειά μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο του business τουρίστα, ο οποίος θα απαιτεί ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καθώς επίσης και ένα σπίτι μακριά από το σπίτι του

Σύμφωνα με τον κ. Eberhard Haag, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο των Παγκόσμιων Λειτουργιών της Amadeus: «Στα επόμενα δέκα χρόνια, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πως η βιομηχανία προσφέρει και παρέχει υπηρεσίες για να καλύψει τις μεταλλασσόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών. Το κλειδί για αυτό είναι η ανταλλαγή πιο έξυπνων πληροφοριών, η προθυμία που δείχνουμε να προκαλέσουμε το status quo και μεγαλύτερες, αμφίδρομες συνεργασίες μεταξύ των ταξιδιωτών και των παικτών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Δεσμευόμαστε ότι θα παρακινήσουμε τις συζητήσεις στον τομέα των ταξιδιών σχετικά με το πώς αλλάζει ο κόσμος, τις αυξανόμενες προσδοκίες των ταξιδιωτών και με ποιόν τρόπο μπορεί να εξελιχθεί η βιομηχανία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η κερδοφορία για τη μελλοντική επιτυχία των πελατών μας».

Ο κ. Andrew Curry, Διευθυντής και συγγραφέας της The Futures Company σχολίασε σχετικά «Θέλαμε να αποφύγουμε να κάνουμε τεχνοκεντρικές εικασίες σχετικά με το μέλλον των ταξιδιών και να απεικονίσουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και έξυπνα ρομπότ σε ένα κόσμο που κατά τα άλλα παραμένει απαράλλαχτος από το παρόν. Δεν μπορείς να κάνεις ρεαλιστικές ή έξυπνες προβλέψεις σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας χωρίς να λάβεις υπόψη την υποδομή, τα συστήματα και τα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς επίσης και τις κοινωνικές αξίες και τάσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα προκαλέσει και θα παρακινήσει την σκέψη για το πως όλοι μας θα ταξιδεύουμε στο μέλλον».

Source : citypress.gr

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σερφάρετε «έξυπνα» και με ασφάλεια στο Ίντερνετ

Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα βασικό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης για εκατομμύρια Έλληνες. Οι νέοι συνομιλούν χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο Ίντερνετ για να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν είναι ένας «αγγελικός» κόσμος. Διαβάστε πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα στον κυβερνοχώρο.


Συμβουλές για τους γονείς

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

Κάνετε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα», που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Συμβουλές για τους νέους

Το Διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Για αυτό:

Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet.

Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία