Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ιός στο λογισμικό λειτουργίας των Αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το λογισμικό των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Predator και Reaper μολύνθηκε από ιό, αποκαλύπτει το Wired, χωρίς να υπάρχει απώλεια πληροφοριών, όπως τουλάχιστον οι υποστηρίζουν οι στρατιωτικές Αρχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιός καταγράφει τις εντολές που δίνουν οι χειριστές των αεροσκαφών (keylogger). Ήταν όμως αρκετά δύσκολο να απομακρυνθεί, παρά τις προσπάθειες των τεχνικών, που αναγκάστηκαν τελικά να ακολουθήσουν τη δοκιμασμένη τακτική του φορμαρίσματος των σκληρών δίσκων.

Είναι ακόμη αβέβαιο αν ο ιός εισήχθη στο σύστημα σκόπιμα ή κατά λάθος.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάποιο «κοινό» ιό, που κυκλοφορεί σε οικιακούς υπολογιστές, και κατέληξε και στα ευαίσθητα συστήματα λειτουργίας των Predator πιθανόν από μολυσμένο φορητό δίσκο ή μνήμη USB. Οι υπολογιστές που διευθύνουν την πτήση των αεροσκαφών δεν συνδέονται με το Ίντερνετ.

Πάντως, επισημαίνεται ότι, παρά το ότι βρέθηκε σε διαβαθμισμένους και μη υπολογιστές, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά απόρρητων διαρροής πληροφοριών ή μετάδοσης τους σε ξένη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, λέει το Wired, τα αεροσκάφη έχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πληροφοριών, μεταξύ άλλων το ότι μεταδίδουν μη κρυπτογραφημένο βίντεο.

Ο εντοπισμός του ιού έγινε πριν από δύο εβδομάδες αλλά οι αποστολές δεν έχουν σταματήσει.

Τα αεροσκάφη, που πετούν τακτικά στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σε αποστολές αναγνώρισης και πολλές φορές και εξόντωσης ομάδων εξτρεμιστών, καθοδηγούνται από βάσεις στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια οι αποστολές έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά η χρήση τους για την εξόντωση τρομοκρατών (υπολογίζονται σε 2.000) είναι πιθανότατα στα όρια της νομιμότητας, σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών νομικών αλλά όχι της κυβέρνησης που σταθερά υπερασπίζεται την χρήση τους.
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου