Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ...




Η Ελλάδα χωρίς τα νησιά του Αιγαίου δεν διαφέρει σε τίποτε απο τα άλλα φτωχά βαλκανικά κράτη, γιατί η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό και την ναυτιλία.
Αν η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα δεν έχει παρά να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στα νησιά του Αιγαίου και να δημιουργήσει προτετελεσμένες καταστάσεις με μεταφορά τουρκικών πληθυσμών.
Το έκανε με την κατάληψη της βόρειας Κύπρου, το ξανάκανε με την προσωρινή κατάληψη των Ιμίων και τον «αποχαρακτηρισμό» της ελληνικότητας των νησίδων, και ετοιμάζεται να το ξανακάνει επενδύοντας ότι έχει και δεν έχει σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Το μέτωπο του Έβρου και της Κύπρου θα λειτουργήσουν περισσότερο ως αντιπερισπασμός και προσπάθεια διάσπασης των ελληνικών δυνάμεων.
Τα νησιά του Αιγαίου απέχουν αρκετά απο την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις λίγα χιλιόμετρα απο τις τουρκικές ακτές με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αποστολή ενισχύσεων σε περίπτωση πολέμου.
Οι τουρκικές δυνάμεις είναι πολύ μεγαλύτερες απο τις ελληνικές και έχουν το γεωγραφικό πλεονέκτημα του στρατηγικού βάθους και της ευελιξίας κινήσεων γιατί κινούνται σε ενα ενιαίο και συνεχή χώρο.
Αντίθετα οι ελληνικές δυνάμεις περιορίζονται ποσοτικά απο τα γεωγραφικά όρια των νησιών και καλούνται να υπερασπίσουν ενα μέτωπο περίπου 600 χλμ από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως θα οργανώσει η Τουρκία την πολυεπίπεδη επίθεση της «διαβάζοντας» τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Τα νησιά θα σφυροκοπηθούν αιφνιδιαστικά και ανελέητα από αεροπορία, πυροβολικό και ναυτικό για να προετοιμάσουν μια μαζική επίθεση των ειδικών δυνάμεων με ταχέα σκάφη.
Θα ακολουθήσει «καθάρισμα» σημαντικών σημείων με επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης, που θα συνοδεύουν μεταφορικά ελικόπτερα για αεροαποβαση
Ταυτόχρονα θα έχουν ξεκινήσει και οι αμφίβιες επιχειρήσεις με αποβατικά σκάφη.
Προφανώς, για να έχει νόημα η κατάληψη των νησιών πρέπει να προηγηθεί ναυτικός αποκλεισμός.
Χρησιμοποιώντας τα κατειλημμένα νησιά ως κάλυψη θα δημιουργήσουν ένα πρώτο επίπεδο αποκλεισμού με σκάφη έως μεγέθους κορβέτας που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των μεγαλύτερων μονάδων του τουρκικού ναυτικού.
Φυσικά η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα για να «ατονίσει» την ελληνική άμυνα ή να απαγορεύσει περιοχές στις ελληνικές ενισχύσεις..

Στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)
Η Τουρκιά εχει αρκετές δυνάμεις για να επιτεθεί ταυτόχρονα σε Έβρο, Αιγαίο και Κύπρο και σύντομα θα εχει και αρκετές ναυτικές δυνάμεις για να δημιουργήσει «σκηνικά Ιμίων» ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με υποστήριξη 3 στόλων, βόρεια, κεντρικά και νότια..
Με άλλα λόγια οι ελληνικές δυνάμεις το καλύτερο που μπορούν να καταφέρουν είναι σημαντικές απώλειες στους επιτιθέμενους σε καθαρά αμυντική διάταξη αλλά θα είναι ανίκανη να συγκεντρώσουν δυνάμεις για αντεπίθεση σε κάποιο σημείο.
Ας μην έχουμε αυταπάτες..
Η Τουρκία διαθέτει ικανότατες ένοπλες δυνάμεις και οπλικά συστήματα της ίδιας ποιότητας με τα δικά μας.
Οι απώλειες μας θα είναι βαρύτατες και μετά απο κάποιο σημείο θα είναι αδύνατον να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά κάποιο μέτωπο ή μέτωπα..
Το Ισραήλ αντιμετώπισε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους και το αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα στο σχεδιασμό της αμυντικής στρατηγικής του.
Εχθρικές δυνάμεις που επιτίθενται ταυτόχρονα σε περισσοτερα απο ενα μέτωπα και ειναι ποσοτικά πολυ μεγαλύτερες απο τις δυνάμεις του αμυνόμενου ειναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Στο Πόλεμο των 6 Ημερών το Ισραήλ ήταν άριστα οργανωμένο και κατάφερε εύκολη νίκη γιατι επιτέθηκε πρώτο τη στιγμή που οι εχθρικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν και δεν περίμεναν το χτύπημα – μαζική επίθεση με οτι είχαν και σε ενα μέτωπο τη φορά.
Στο Πόλεμο του Γιομ Κιπουρ το Ισραήλ πιάστηκε απροετοίμαστο και «δοκίμασε το φάρμακο του»
Αναγκάστηκε να απειλήσει με πυρηνικά για να επιβιώσει της συγχρονισμένης επίθεσης Αιγύπτου-Συρίας.
Αναλώθηκαν οι δυνάμεις σε απελπισμένες προσπάθειες να κρατήσουν την αμυντική γραμμή.

Στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)
Ειναι φανερό οτι για να εχει ελπίδες η ελληνική άμυνα πρέπει να διατηρεί ενα άκρως επιθετικό δόγμα μάχης..
Η Ελλάδα πρέπει να εχει Ενιαίο Επιθετικό Δόγμα!
Η καλύτερη άμυνα των νησιών του Αιγαίου ειναι να μην χρειαστεί να αμυνθούν σε μαζικές επιθέσεις.
Για να συμβεί αυτο οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να μπορούν να χτυπήσουν από μεγάλη απόσταση και χειρουργική ακρίβεια τα κέντρα ανεφοδιασμού και τις εχθρικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η καλύτερη άμυνα των νησιών Αιγαίου είναι η επίθεση στα τουρκικά παράλια της Μικράς Ασίας!
Οι ελληνικές δυνάμεις ειναι μικρές και δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν στην Κωνσταντινούπολη ή να δημιουργήσουν προγεφυρωματα στη Μικρά Ασία- είναι αστεία αυτά..
Οχι μονο θα υπαρχουν φοβερες απωλειες αλλα ακομα και αν τα εδαφη καταληφθουν θα πρεπει στο τελος να τα εγκαταλειψουμε..
Ο πληθυσμος της Κωνσταντινουπολης μονο ειναι οσο ολοκληρος ο ελληνικος πληθυσμος!
Το μονο κερδος της Ελλαδας απο μια συγκρουση με την Τουρκια ειναι η καταστροφη των βιομηχανικων της υποδομων σε Κωνσταντινουπολη και Αγκυρα χωρις απωλειες των δικων της..
Μια πολυεθνοτικη Τουρκια που θα μοιαζει με το Αφγανισταν ειναι καταδικασμενη να διαλυθει.
Οι ελληνικες δυναμεις στα νησια του Αιγαιου πρεπει να μπορουν να προσβαλουν με μεγαλη ισχυ πυρός και χειρουργικη ακρίβεια τα κεντρα ανεφοδιασμου των εχθρικων δυναμεων βαθια μεσα στην τουρκικη ενδοχώρα.
Το μονο οπλο που μπορει να το κανει αυτο ειναι το πυροβολικο και συγκεκριμενα για την ελληνικη περιπτωση το συστημα M270A2 MRLS.

Στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)
Τα μεγαλύτερα νησια του Αιγαιου πρεπει να εξοπλιστουν με αριθμο M270A2 που θα εκτοξευουν τακτικους βαλλιστικους πυραυλους MGM-140 ATACMS και ρουκετες των 227χιλ. με την καθοδηγιση των ρανταρ πυροβολικου.
Τα M270A2 MRLS θα χρησιμοποιουν τακτικη shoot-and-scoot και θα προστατευονται σε προετοιμασμενες οχυρωμενες θεσεις.
Στα μικροτερα νησια μπορουν να εγκατασταθουν εκτοξευτες HIMARS που θα συμπληρωνουν το εργο των M270A2 MRLS μιας και χρησιμοποιουν τις ιδιες ακριβως ρουκετες και πυραυλους.
Το CH-47DG μπορει να μεταφερει ενα εκτοξευτη μαζι με τα πυρομαχικα του και το προσωπικο του.
Οι HIMARS θα αντικαταστήσουν και τα RM-70 ωστε να μεταφερθούν στην Κυπρο μιας και εκει θα ειναι πολυ πιο χρησιμα.
Ο Ελληνικος στρατος διαθετει την εκδοση ATACMS Block I με βεληνεκές 128 χλμ.
Πρεπει να προμηθευτει και με την εκδοση ATACMS Block IA υποπυρομαχικων με βεληνεκες 165 χλμ και εφοσον οι Αμερικανοι δινουν αδεια εξαγωγης και με την εκδοση ATACMS Block IVA που εχει βεληνεκες 300 χλμ.
Η απειλη των τουρκικων ειδικων δυναμεων μπορει να αντιμετωπιστει με μικρά ταχέα σκαφη και τις ελληνικες ειδικες δυναμεις..
Τα νησια πρεπει να προστατευονται απο μικρα ταχυπλοα σκαφη μεχρι μεγεθους κορβετας που θα αλληλοσυμπληρωνονται και θα υποστηριζουν τις ειδικες δυναμεις σε ανορθοδοξο πολεμο.
Θα μπορουν να επιτιθονται αιφνιδιαστικα μεσα απο το νησιωτικο συμπλεγμα τοσο εναντιον αποβατικων σκαφων οσο και κατα μεγαλυτερων πλοιων.
Ειναι επιβεβλημένη η αναβαθμιση του Λιμενικου Σωματος με τα καταλληλα σκαφη και η εγκατασταση συγχρονων μεσων επιτηρισης των συνορων μας.

Στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)
Τα μικρα ταχεα σκαφη θα ειναι εξοπλισμενα με πυραυλους Hellfire, κατευθυνομενες-λειζερ ρουκέτες, ρουκετοβόλα, όλμους 120 χιλ. και τορπιλες.
Οι ελληνικες ειδικες δυναμεις μπορουν να εισελθουν στο τουρκικο εδαφος για να κανουν αναγνωριση, να καθοδηγισουν πυρα πυροβολικου, να κανουν δολιοφθορες και να καταστρεψουν σημαντικους στοχους.
Δεν ειναι τυχαιο που οι Τουρκοι εχουν φτιαξει στα μικρασιατικά παραλια ολοκληρο δικτυο με ρανταρ και σοναρ επιτηρισης.
Τα τουρκικα επιθετικα και μεταφορικα ελικοπτερα μπορουν να αντιμετωπιστουν με συνδιασμο συστηματων SHORADS SA-8B, VSHORADS ASCOD, MANPADS Stinger και πυροβολων.
Ωστόσο τα οπλικα συστηματα στα νησια του Αιγαιου πρεπει να μπορουν να χρησιμοποιηθουν ταυτοχρονα τοσο εναεριων οσο και χερσαιων στοχων.
Επομενως τα SA-8B πρεπει να περασουν σε εφεδρεια και να αντικατασταθουν απο ενα συγχρονο SHORADS οπως IRIS-T SLS ή MICA VL που λογικα μπορουν να χτυπησουν και χερσαιο στοχο, πυραυλο cruise ή βαλλιστικο πυραυλο..
Τα ASCOD πρεπει να παρουν εκτος απο τους Stinger και πυραυλους Hellfire στον πυργο τους οπως ειναι το AN/TWQ-1 Avenger.
Τα MANPADS Stinger μπορουν να συνδιαστουν με πυροβολα ZU-23-2 ή Rh-202.. κοκ
Τα πυροβολα ZU-23-2 και Rh-202 πρεπει να εγκατασταθουν πανω σε ταχυπλοα γιατι στην ξηρα ειναι ευκολοι στοχοι για το εχθρικο πυροβολικο..
Το ζητουμενο ομως ειναι να μπορει η ελληνικη αμυνα να καταρριψει τα ελικοπτερα σε μεγαλη αποσταση και με φτηνο τροπο..
Ενας τροπος να γινει αυτο ειναι οι UAV-βομβες που θα ελεγχονται απο ενα σταθμο μαζι με αλλα UAVαναγνωρισης.
Κατι σαν τα Harpy 2 αλλα με πολυ πιο απλους αισθητηρες..
Τα UAV-βομβες θα χρησιμοποιουνται με μεγαλο αριθμο ωστε να καλυπτεται μια περιοχη και με χρηση ενος φτηνου ηλεκτροοπτικου συστηματος θα κατευθυνονται απο το χειριστη του σταθμου πανω σε ελικοπτερα ή αλλους στοχους..
Ειναι φτηνα, υπουλα και δυσκολα στον εντοπισμο ενω ο μεγαλος αριθμος τους εξασφαλιζει περισσοτερες πιθανοτητες καταστροφης του στόχου..
Για παραδειγμα ο σταθμος Starlink χρησιμοποιει τεχνολογια Advanced Data Link System (ADLS-2) και υποστηριζει απο μινι-αεροχημα μεχρι και ολοκληρο MALE UAV στα 100 χλμ!
Εχει δοκιμαστει με ενα σωρο παρεμβολεις και δεν το πιανει τιποτε..
Συμπληρωματικα μπορει να γινει στρωση με «εξυπνες» ναρκες κατα ελικοπτερων σε συγκεκριμενα σημεια που μπορει να γινει αεροαποβαση..
Το Πολεμικο Ναυτικο πολυ σωστα δεν γεμισε τα ελληνικα νησια με παρακτιους αντιπλοικους πυραυλους παρα μονο σε καποια συγκεκριμενα σημεια για να «κλειδωνουν» ναυτικοι οδοι.
Υπάρχει μεγαλος κινδυνος απο την πληθωρα παρακτιων αντιπλοικων πυραυλων να χτυπηθουν και οι ελληνικες δυναμεις ενω στις ακτες ειναι ευκολοι στοχοι.
Ωστοσο μπορουν να χρησιμοποιηθουν παρακτιοι αντιπλοικοι πυραυλοι οπως ο ΜΜ-40 block3 για προσβολη χερσαιων στοχων στα τουρκικα παραλια γιατι εχουν αυτη την ικανότητα απο το συστημα κατευθυνσης τους.
Ο Ελληνικος Στρατος επρεπε να εχει προχωρησει εδω και καιρο σε προμηθεια ενος φτηνου βαλλιστικου πυραυλου βεληνεκους 300 χλμ. ή σε τροποποιηση παλιων αντιαεροπορικων “Νικη-Ηρακλης”.
Τοποθετημενοι σε απλά σιλό ειναι δυσκολο να καταστραφουν και εναντιον μεγαλων στοχων το CEP τους ειναι ικανοποιητικο.
Η απειλη χρησης χημικων και βιολογικων οπλων δεν αντιμετωπιζεται με ατροπινη στον φορτο μαχης και με εξοπλισμο ΠΒΧ πολεμου στις αποσκευες..

Πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων RM-70. (Φωτ: ΓΕΣ)
Αν οι Τουρκοι χρησιμοποιησουν τετοια οπλα μαζικης καταστροφης οπως κανανε ηδη εναντιον των Κουρδων τοτε τα πραγματα «σκουραινουν».
Ο καλυτερος τροπος να αντιμετωπιστει αυτη η απειλη απο τον αμυνομενο ειναι η απειλη οτι θα χρησιμοποιησει το ιδιο οπλο.
Η Τουρκια πρεπει να ειναι σιγουρη οτι το ελληνικο οπλοστασιο διαθετει αποθεμα χημικων και βιολογικων οπλων που «χρησιμοποιουνται για εκπαιδευση ΠΒΧ πολεμου και ερευνητικους σκοπους»..
Αν μαλιστα εχουμε κατασκευασει και καποιες κεφαλες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο τα μεσα αμυνας των νησιων τοτε δυσκολα θα κανανε οι Τουρκοι το “extra mile”.
Η αμυνα των ελληνικων νησιων πρεπει να συνδιαστει με εκτεταμενη χρηση συστηματων ηλεκτρονικου πολεμου που θα παρεμβαλει σε μεγαλη αποσταση επικοινωνιες και συστηματα καθοδηγισης πυραυλων.
Φτηνοί GPS-παρεμβολεις μπορουν να κανουν ηλιθιες τις τουρκικες «εξυπνες» βομβες και κινητοι ECM-σταθμοι μπορουν να κανουν αδυνατο τον εντοπισμο των αμυντικων μας θεσεων απο μεσα αναγνωρισης.
Παραλληλα πρεπει να γινουν στα νησια εκτεταμενα οχυρωματικα εργα που να προστατευουν κρισιμα στατικά συστηματα οπως ρανταρ, σταθμοι Η/Π, αρματα μαχης, ρυμουλκουμενα πυροβόλα κτλ.

Φωτογραφία απο την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΑΚΟΥΣΙΛΑΟΣ» στην 95 ΑΔΤΕ. (Φωτ: ΓΕΣ)
Η εποχη βεβαια των εδαφικων και κατασκευασμένων προκαλύμματων για ομάδες πεζικού και μη θωρακισμένα οχηματα εχει περέλθει ανεπιστρεπτί γιατι τα τουρκικα αερομεταφερομενα και αμφιβια μεσα εχουν νεας γενιας εκρηκτικά πυρομαχικα ενω τα βληματα πυροβολικου βαλλονται με εξαιρετικη ακριβεια και μεγαλη ταχυβολία.
Οτιδηποτε δεν κινειται στο συγχρονο πεδιο μαχης ειναι καταδικασμενο.
Τα αυτοκινουμενα πυροβολα Μ109 στα νησιά μπορουν να χτυπησουν με μεγαλη ακριβεια στοχους στην Τουρκια αλλα πρεπει να εκσυγχρονιστουν σε επιπεδο Μ109Α5+ και να αυξηθει το βεληνεκές τους στα 23.5 χλμ.
Τα ρυμουλκουμενα πυροβόλα μπορουν να χρησιμοποιηθουν με «εξυπνα» πυρομαχικα και να τοποθετηθουν με πατεντα πανω σε καποιο σασι παλιου αρματος..
Ο κυριος ρολος του Πεζικου στην αμυνα των νησιων ειναι η απαγόρευση μετωπου κυριως με χρηση αντιαρματικων πυραυλων TOW-2Β και ΑΤ-14.
Ειδικα ο ΑΤ-14 ειναι ιδανικος για το Αιγαιο γιατι χαρη στη μεγαλη κινηματικη του ικανοτητα μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον χαμηλα ιπταμενων ελικοπτερων και πολεμικων σκαφων σε αποστασεις εως 5.5 χλμ.
Ο TOW-2Β χρησιμοποιεται για μικρότερη αποσταση και βαλεται απο απο οσο το δυνατον υψηλότερο σημειο γιατι οταν το συρμα του πλησιασει στην επιφανεια της θαλασσας, το βεληνεκές περιοριζεται στο 1-1.5 χλμ.
Το Πεζικο πρέπει να εφοδιαστει με αμφιβια, επαρκώς θωρακισμένα συστήματα υψηλής ευκινησίας που θα μπορουν να πλήττουν ταυτοχρονα στόχους στον αέρα, τη θαλασσα και την ξηρά!
Τα σύγχρονα ΤΟΜΑ είναι ακατάλληλα για το Αιγαιο γιατι δεν έχουν την αναγκαία ταχυβολία, τα απαραίτητα πεδία, τα καταλληλα σκοπευτικά και την απαιτούμενη ισχύ πυρός για να αντιμετωπίσουν εναεριους, θαλασσιους και χερσαιους στοχους την ιδια στιγμή.
Αν καποια καλύπτουν τις απαιτήσεις όσον αφορά το πυροβόλο, υστερούν δραματικά στο θέμα των σκοπευτικών και στην ικανότητα εναντίον θαλασσίων στόχων, αφού τα αντιαρματικά βλήματα ενσύρματης καθοδήγησης εχουν σοβαρά προβλήματα πανω απο τη θάλασσα.
Τα Λεωνίδας-2 με το πυροβολο των 12.7 χιλ. ειναι επιεικως απαραδεκτο για τα νησια του Αιγαιου.
Προσφερει ελαχιστη προστασία απο το εχθρικο πυρ που θα “πεφτει βροχή” στην κυριολεξία και ο οπλισμος του δεν αρκει ουτε εναντιον συγχρονων μεταφορικων ελικοπτερων.
Τα αρματα μαχης Leopard 1A5 στα μεγαλα νησια μπορουν να συμπληρωσουν την απαγορευση μετωπου χωρις να κινδυνευουν να ερθουν αντιμετωπα με την αφροκρεμα του τουρκικου αρματικου δυναμικου.
Ωστόσο μπορουν να αντικατασταθούν απο ΤΟΜΑ πεζικου με πυργο πυροβολου 105 χιλ. ή 120 χιλ.
Σε καθε περιπτωση το Πεζικο πρεπει να εχει την ικανοτητα επιθεσης στα τουρκικα παραλια και να μεταφερει τον πολεμο σε τουρκικο εδαφος!
Η εκπαιδευση Ελληνων πιλοτων μαχητικων αεροσκαφων και επιθετικων ελικοπτερων απο τους Ισραηλινους συμφωνα με το αμυντικο δογμα και τακτικές μαχης του Ισραηλ ειναι πολυ θετικο στοιχειο για την αμυνα μας.
Το ελληνικο δογμα μαχης βασικα πρεπει να ειναι πιο επιθετικο και απο το ισραηλινο!
Σε ενα πόλεμο για να βγεις παντα κερδισμενος πρεπει να κανεις τον αντιπαλο σου να πολεμαει για το σπιτι του και οχι για να παρει το δικο σου!



















ΠΗΓΗ  https://limitofadvance.wordpress.com/2013/11/15/%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου