Την πρώτη «εικονική πρεσβεία» στον κόσμο ίδρυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαινιάζοντας την Τρίτη στο Διαδίκτυο την ηλεκτρονική τους πρεσβεία στο Ιράν. Το εγχείρημα, όμως, δεν κράτησε πολύ, καθώς σήμερα η ιρανική κυβέρνηση μπλοκάρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.
Τα δύο κράτη έχουν διακόψει τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις από το 1979. Η λειτουργία της ιστοσελίδας, η οποία είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, επανέφερε -έστω και εικονικά- την πρεσβεία της χώρας στο Ιράν μετά από 32 χρόνια.
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύθηκε να «τραβήξει» την «ηλεκτρονική κουρτίνα» που έχει ρίξει το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε «μη αρεστό» περιεχόμενο στο Ίντερνετ.
Ηλεκτρονικό μπλόκο στην πρεσβεία
Οι ιρανικές αρχές εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την οργή τους για τη λειτουργία της «εικονικής πρεσβείας», κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να παρέμβουν στα εσωτερικά του Ιράν.
Δεν αρκέστηκαν, όμως, σε αυτό. Η «πρεσβεία» κατέβασε ρολά λίγες μόνον ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας της, καθώς σήμερα η ιρανική κυβέρνηση μπλοκάρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.
Οι ιρανοί χρήστες του Ίντερνετ που επιχειρούν να μπουν στο site έρχονται αντιμέτωποι με ένα μήνυμα «σφάλματος», στο οποίο σημειώνεται ότι το πρόγραμμα περιήγησης (browser) που χρησιμοποιούν δεν μπορεί να εμφανίσει την ιστοσελίδα.
Σε άλλους χρήστες εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Σύμφωνα με τον νόμο για το κυβερνο-έγκλημα, η πρόσβαση σε αυτή την ιστοσελίδα δεν είναι δυνατή».
Ωστόσο, οι Ιρανοί είναι ακόμη σε θέση να μπαίνουν στην ιστοσελίδα, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), λογισμικό που μπορεί να παρακάμψει το ηλεκτρονικό «φίλτρο» της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε πολλές ακόμη ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των ιστότoπων διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και γνωστών κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter κ.λπ.), έχει απαγορευθεί από την ιρανική κυβέρνηση.
Τι προσφέρει η e-πρεσβεία
Η εικονική πρεσβεία, η οποία «ανέβηκε» την Τρίτη στον Παγκόσμιο Ιστό (στη διεύθυνση http://iran.usembassy.gov), παρέχει πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ στα Αγγλικά και στα Περσικά.
Ακόμη περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση βίζας, επιτρέποντας στους ιρανούς πολίτες να υποβάλουν αιτήσεις για βίζα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, είναι ακόμη υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις αμερικανικές πρεσβείες άλλων χωρών, συνήθως της Τουρκίας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να παραλάβουν τη βίζα τους.
Η ιστοσελίδα τροφοδοτείται, επίσης, με ειδήσεις από την «Φωνή της Αμερικής» (ειδησεογραφική υπηρεσία που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση) και παρέχει συνδέσμους (links) για ανταλλαγή απόψεων μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημιούργησε επίσημο λογαριασμό στο twitter και σελίδα στο facebook στην περσική γλώσσα, με στόχο την διάδοση των κυβερνητικών πολιτικών των ΗΠΑ στους ιρανούς πολίτες.
Μήνυμα Κλίντον
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που περιέχεται στην ιστοσελίδα, η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δώσει την ευκαιρία στους Αμερικανούς και στους Ιρανούς να επικοινωνήσουν «ανοιχτά και χωρίς φόβο».
«Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, έχουμε χάσει αρκετές σημαντικές ευκαιρίες για διάλογο μαζί με εσάς, τους πολίτες του Ιράν. Σήμερα, όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα και να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση μεταξύ των χωρών και των λαών μας», αναφέρει στο μήνυμά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αντικρούσουν μια ενδεχόμενη κυβερνο-επίθεση εναντίον της ιστοσελίδας ή τουλάχιστον να την επαναφέρουν γρήγορα σε λειτουργία, αν αυτή καταρρεύσει – όπως τελικά έγινε.
«Το καθεστώς (του Ιράν) έχει επιχειρήσει να επιβάλει μια ‘’ηλεκτρονική κουρτίνα’’ παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, του Διαδικτύου και των social media. Αυτή είναι μία ακόμη προσπάθεια για να παρακάμψουμε αυτή την κουρτίνα και να στείλουμε πληροφορίες απευθείας στον ιρανικό λαό», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, όταν διαδηλωτές ανέτρεψαν τον φιλοδυτικό Σάχη και κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας σε ομηρεία το προσωπικό της επί 444 ημέρες.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται: σήμερα, 32 χρόνια μετά, οι ιρανοί κατέλαβαν ξανά -έστω και ηλεκτρονικά- την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Source : TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου