Από το νέο έτος, η φορολογική υπηρεσία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών θα βασιστεί στην πολύτιμη συμβολή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας, τον οποίο έχει ονομάσει "Σέρπικο" και σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό των φοροφυγάδων.
Η μνήμη του υπολογιστή ξεπερνά τα 1 εκατομμύριο δισεκατομμύρια μπάιτς και η επεξεργασία των διαφόρων στοιχείων θα είναι συνεχής, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Από την 1η Ιανουαρίου στην Ιταλία, πρόκειται να αρθεί οριστικά το τραπεζικό απόρρητο και θα αναλάβει δράση το Serpico (το αρκτικόλεξο προέρχεται από τη φράση Servizi per i Contribuenti, [Υπηρεσίες για τους Φορολογούμενους], και παραπέμπει στην γνωστή αστυνομική κινηματογραφική ταινία του 1973, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη).
Μέχρι τώρα είχε συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, αλλά δεν επιτρεπόταν η χρήση του για έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από την αρχή του νέου έτους, θα διασταυρώνονται στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, ακίνητη περιουσία, αλλά ακόμη και εκείνα που σχετίζονται με λογαριασμούς του φωτός και του υγραερίου, ή με τις εγγραφές σε γυμναστήρια και πισίνες.
Κάθε δευτερόλεπτο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μπορεί να επεξεργάζεται 22.000 πληροφορίες, με στόχο τον εντοπισμό των ποσών που θα έπρεπε να καταλήγουν στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης αλλά παραμένουν αδήλωτα.
Το σύνολο της ετήσιας φοροδιαφυγής, στην Ιταλίας, υπολογίζεται στα 120 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μαζί με τη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων επέβαλε την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου και την δυνατότητα να μπορούν να ελέγχονται χωρίς καμία ειδική άδεια όλα τα εμβάσματα και οι οικονομικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.
Πρώτος «στόχος» του Serpico θα είναι τα 15 εκατομμύρια Ιταλών (το 25% των κατοίκων της χώρας) που δηλώνουν μηδενικό ετήσιο εισόδημα.
Ο φάκελος που πρέπει ακόμη να ανοίξει αφορά τις καταθέσεις Ιταλών πολιτών στην Ελβετία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Τύπο, ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου