Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ερευνα της Ε.Ε. στη διαχείριση ροής δεδομένων από τους παρόχους

Η έρευνα αφορά τους παρόχους σταθερού, αλλά και ασύρματου Ιντερνετ, ενώ το πόρισμά της αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του έτους. Αν οι εθνικές ρυθμιστικές υπηρεσίες διαπιστώσουν ότι οι πάροχοι δεν αποκαλύπτουν τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζονται τη ροή δεδομένων ή εάν δυσχεραίνουν τους συνδρομητές τους στην αλλαγή παρόχου, η Κομισιόν ενδέχεται να προτείνει νομοθεσία με στόχο την προστασία της «ουδετερότητας του Διαδικτύου».

Οι υπέρμαχοι της ουδετερότητας του Ιντερνετ υποστηρίζουν ότι όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ώστε να ευνοούν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Από τη μεριά τους, οι πάροχοι Ιντερνετ ισχυρίζονται ότι είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν τη ροή δεδομένων, ώστε να διασφαλίζουν την καλή λειτουργία «δαπανηρών» σε μνήμη υπηρεσιών, όπως τη ζωντανή μετάδοση βίντεο (video streaming) και τις φωνητικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Ψηφιακών Θεμάτων Νέλι Κρος έχει, μέχρι στιγμής, υιοθετήσει φιλική στάση απέναντι στους παρόχους Ιντερνετ.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν παραδέχεται ότι οι πάροχοι πρέπει ορισμένες φορές να ρυθμίζουν τη ροή δεδομένων, ώστε να επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία άλλων υπηρεσιών και εφαρμογών. Η κ. Κρος έχει επίσης τονίσει ότι όσο υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ παρόχων Ιντερνετ, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν τον καταλληλότερο.

Η έκθεση αποκαλύπτει, όμως, ότι ορισμένοι πάροχοι εμποδίζουν ή καθυστερούν τη ροή δεδομένων, σε μία προσπάθεια να πλήξουν ανταγωνιστές τους, φαινόμενο το οποίο η κ. Κρος έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου