Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Στο έλεος των χάκερς η Σόνυ

Σε εφιάλτη εξελίσσεται το σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδοµένων των πελατών της Sony. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, τα θύµατα της πρωτοφανούς στα χρονικά ηλεκτρονικής επίθεσης ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκατ.

σε όλο τον κόσµο, µε την έρευνα στις βάσεις δεδοµένων της εταιρείας να µην έχει ακόµη ολοκληρωθεί.

H Sony ανακοίνωσε χθες ότι περιήλθαν στην κατοχή άγνωστων χάκερ τα στοιχεία περίπου 25 εκατοµµυρίων επιπλέον πελατών της, µεταξύ αυτών και χιλιάδες αριθµοί τραπεζικών λογαριασµών και πιστωτικών καρτών. Είχε προηγηθεί, µε καθυστέρηση µιας εβδοµάδας, η παραδοχή της εταιρείας ότι µεταξύ 17 και 19 Απριλίου οι ηλεκτρονικοί εισβολείς υπέκλεψαν απόρρητες πληροφορίες από τους 77 εκατοµµύρια χρήστες του δικτύου PlayStation Network, στους οποίους συγκαταλέγονται 210.000

Ελληνες.

Αυτή τη φορά οι χάκερ εξαπέλυσαν επίθεση στοδίκτυο SonyOnline Entertainment (SOE), το οποίο χρησιµοποιούν εκατοµµύρια χρήστες για να παίζουν online παιχνίδια. Η επίθεση σηµειώθηκε στις 16 και στις 17 Απριλίου, ωστόσο έγινε αντιληπτή σχεδόν µισόµήνα αργότερα.

«Αρχικά είχαµε πιστέψει ότι τα δεδοµένα των πελατών του SOE δεν είχαν υποκλαπεί», αναγκάστηκε να παραδεχθεί η εταιρεία, η οποία διέκοψε τη λειτουργία του δικτύου µόλις προχθές.

Ταυτόχρονα, η Sony απέσυρε τα παιχνίδια που διαθέτει µέσω του δηµοφιλούς κοινωνικού δικτύου facebook, όπως τα «PoxNora» και «Dungeon Overlord». Υπενθυµίζεται ότι η πλατφόρµα PlayStation Network παραµένει εκτός λειτουργίας από τις 20 Απριλίου.

Η ΝΕΑ ΥΠΟΚΛΟΠΗ. Η Sony ανακοίνωσε χθες ότι εκλάπησαν τα δεδοµένα 24,6 εκατ. λογαριασµών των χρηστών του SOE, οι οποίοι περιείχαν ονόµατα, διευθύνσεις, e-mail, ηµεροµηνίες γέννησης, αριθµούς τηλεφώνων και κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο οι χάκερ δεν περιορίστηκαν εκεί. Εκλεψαν και τις πληροφορίες που φυλάσσονταν σε µια παλιότερη βάση δεδοµένων που τηρούσε η εταιρεία από το 2007, η οποία περιείχε τους αριθµούς των τραπεζικών λογαριασµών, τα ονόµατα και τις διευθύνσεις των πελατών της.

Πρόκειται για 12.800 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες οι οποίες ανήκουν σε άτοµα που διαµένουν εκτός των Ηνωµένων Πολιτειών. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται και 53 Ελληνες, όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» στέλεχος της Sony Ελλάς. Η Sony υποστηρίζει ότι από τις κάρτες αυτές µόνο οι 900 παρέµεναν ενεργές.

Παράλληλα, οι χάκερ έκλεψαν αρχεία πληρωµών από επιπλέον 10.700

πελάτες της εταιρείας στην Αυστρία, τη Γερµανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, τα οποία περιλαµβάνουν αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, ονόµατα και διευθύνσεις.

«Η νέα παραβίαση ντροπιάζειτη Sony. Το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν το 2007 γεννά το ερώτηµα γιατί η εταιρεία τα κρατούσε ακόµη», δήλωσε στο BBC ο Γκράχαµ Κλούλι, σύµβουλος στην εταιρεία λογισµικού ασφάλειας Sophos.

Το δίκτυο Sony Online Entertainment φιλοξενεί δηµοφιλή παιχνίδια της κατηγορίας massive multi-player games (µαζικά πολυχρηστικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων), όπως το «DC Universe» και το «Star Wars Galaxies», τα οποία οι χρήστες παίζουν online από τους υπολογιστές τους.

Η Sony ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους συνδροµητές του SOE 30 ηµέρες πρόσθετου χρόνου, ενώ θα τους «αποζηµιώσει» µε µία επιπλέον ηµέρα δωρεάν συνδροµής για κάθε ηµέρα που το σύστηµα παραµένει εκτός λειτουργίας. Αντίστοιχη µέριµνα υπάρχει και για τους χρήστες του PlayStation Network.

Η αποκάλυψη της δεύτερης εισβο λής ήρθε λιγότερο από δύο 24ωρα µετά τη διαβεβαίωση της Sony ότι λαµβάνει µέτρα για την αποτροπή νέων κυβερνο-επιθέσεων.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, η εκπρόσωπος της εταιρείας Σου Τανάκα απέφυγε να δεσµευτεί ότι δεν πρόκειται να εκτεθούν σε κίνδυνο τα δεδοµένα των υπόλοιπων πελατών της. «Μιλάµε για χάκερ. ∆εν ξέρουµε πού θα επιτεθούν στο µέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Η Sony δέχεται έντονες επικρίσεις από χρήστες και παράγοντες της αγοράς για τον τρόπο µε τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση. «Αποδεικνύεται ότι η Sony δεν είναι ικανή να διαχειρίζεται κρίσεις. Ο σηµερινός διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μάικλ Ον, στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Beyond Asset Management.

Η Sony υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι έχουν κλαπεί οι αριθµοί των πιστωτικών καρτών τωνχρηστών του PlayStation Network. Ωστόσο, δεκάδες χρήστες ανέφεραν παράνοµες χρεώσεις σε κάρτες που είχαν χρησιµοποιήσει στο εν λόγω δίκτυο, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της βρετανικής εφηµερίδας «The Guardian». Την περασµένη Τετάρτη δύο αµερικανοί χρήστες του PlayStation Network κατέθεσαν αγωγές κατά της Sony, διεκδικώντας χρηµατική αποζηµίωση.


Εκλεψαν πάλι τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασµών 25 εκατοµµυρίων πολιτών
Κλήση από το Κογκρέσο
Το αµερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από την εταιρεία εξηγήσεις για το γεγονός ότι καθυστέρησε να αποκαλύψει την υποκλοπή. Ωστόσο η Sony αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπό της για να καταθέσει ενώπιον των αµερικανών βουλευτών, υποσχόµενη να απαντήσει γραπτά στις ερωτήσεις που της έχουν τεθεί
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου