Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο κυβερνοπόλεμος τα επόμενα χρόνια θα διεξάγεται μέσω κινητών

Eugene Kaspersky: Ο κυβερνοπόλεμος τα επόμενα χρόνια θα διεξάγεται μέσω κινητών τηλεφώνων! – Stuxnet, Ελλάδα & Τουρκία!
Μαΐου 27, 2011 — Λουκάς

Το κυβερνοπόλεμο ως σενάριο κάποτε μπορεί να τον φανταζόμασταν ή και να βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Ο Eugene Kaspersky, πρόεδρος της εταιρίας που φέρει το όνομά του και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες στο κόσμο όσον αφορά τη κατασκευή anti-virus λογισμικών, πρόσφατα τόνισε πως η εξέλιξη στο κυβερνοπόλεμο βασίζεται σε ιλιγγιώδης ρυθμούς και σύντομα οι χώρες που θα είναι σε θέση να πλεονεκτούν σε αυτόν έναντι άλλων θα φέρουν αυτομάτως ίσως και το σοβαρότερο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Eugene Kaspersky τα βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και που ο ίδιος συχνά παραθέτει είναι τα παρακάτω:


- Υπάρχει συνεχόμενη αύξηση κακόβουλων ιών που στοχεύουν σε επιθέσεις όπως αυτή του περιβόητου Stuxnet.

- Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής κανονικών μαχών μέσω των κινητών τηλεφώνων.

- Οι Διεθνείς Οργανισμοί επιβάλλεται να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας σχετικά με τους κυβερνοπολέμους.

Υπόθεση Stuxnet
Ένα εξελιγμένο και μυστηριώδες λογισμικό, ο ιός Stuxnet, μόλυνε σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ιράν που είχαν τον έλεγχο των υποδομών του Πυρηνικού Κέντρου Ερευνών της Νατάνζ, όπου και γίνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου.

Το Ιράν θεώρησε πως οι χώρες που σχεδίασαν τη συγκεκριμένη επίθεση ήταν το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη τότε, το 2009, έκανε λόγο για «ηλεκτρονικό πόλεμο» που είχε τη δυνατότητα να παραλύσει ολόκληρο το δίκτυο του πυρηνικού κέντρου αν και εφόσον ήταν επιτυχής. Προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις διευκρίνισαν πως ο συγκεκριμένος ιός δεν έφερε τελικά όλα τα χαρακτηριστικά διείσδυσης στα ενδότερα με συνέπεια τη ολική καταστροφή του συστήματος.

Ο Stuxnet τότε έπληξε κυρίως το Ιράν και ενδεχομένως τυχαία, την Ινδονησία, την Ινδία και το Πακιστάν. Εκατομμύρια Η/Υ αργότερα μαθεύτηκε πως επλήγησαν και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα. Μολονότι ουδείς ιρανός αξιωματούχος δεν υπαινίχθη πως υπήρξε «µμόλυνση» των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο κύριος στόχος ήταν ξεκάθαρος και ήταν το πυρηνικό κέντρο της Νατάνζ.

Στις ΗΠΑ, δημοσιογράφοι και συντηρητικοί µπλόγκερ τότε έγραψαν πως ο Stuxnet ήταν αναμφίβολα προϊόν της CΙΑ ή των ισραηλινών µυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο η εκδοχή του «αν είναι αποτελεσματικό, δεν θα ήταν της… CΙΑ» άφηνε πολλά υπονοούμενα για το ποια μυστική υπηρεσία κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Κυβερνοπόλεμος και Τουρκία.
Στα τέλη του 2010, ο Eugene Kaspersky, απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, αυτή του πολέμου στο κυβερνοχώρο και πως η Τουρκία είναι ευάλωτη στη πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει, χώρες συμμαχικές της Τουρκίας και μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναδιαρθρώνουν τους στρατούς τους βασιζόμενες στην αποτροπή επιθέσεων στο κυβερνοχώρο. Την ίδια ώρα η Τουρκία συμπεριφέρεται όπως πριν 20 χρόνια στο ψυχρό πόλεμο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καθυστερήσει να οργανωθούν ανάλογα. Οι εξοπλισμοί θα πρέπει να αφορούν όχι μόνο την αγορά των συμβατικών όπλων αλλά και αυτών του κυβερνοχώρου, διευκρίνισε.

Την ίδια εποχή, ο Ömer Çelik, βουλευτής του κόμματος ΑPΚ αναφερόμενος σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για ανετοιμότητα του τουρκικού στρατού σε επίθεση στο κυβερνοχώρο τόνισε πως:

«Θα περίμενα από το στρατό να βγει και να διαψεύσει την εν λόγω έκθεση. Ωστόσο δεν το έκανε. Πώς είναι δυνατόν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι ένας σημαντικός θεσμός στην Τουρκία και ο τρίτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο, να μην μπορούν να είναι έτοιμες σε μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια στον κυβερνοχώρο;»

Κάποια άλλα τουρκικά δημοσιεύματα το ίδιο χρονικό διάστημα πέρα των άλλων έγραψαν: Όλος ο κόσμος έχει αρχίσει και ασχολείται σοβαρά με το σενάριο ενός ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο ούτε ο στρατός, αλλά ούτε το κυβερνών κόμμα καθώς και η αντιπολίτευση στη χώρα (Τουρκία) έχουν κατανοήσει πλήρως τις ραγδαίες εξελίξεις στο πλανήτη που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και νέα εθνική πολιτική.

Μία από τις πλέον σοβαρές εξελίξεις είναι η αυξανόμενη απειλή πολέμου στο κυβερνοχώρο καθώς και η τρομοκρατία σε αυτόν που εκδηλώνεται μέσω του διαδικτύου. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία στο κυβερνοχώρο είναι κάτι απροσδιόριστο σε αντίθεση με το συμβατικό πόλεμο όπου εκεί υπάρχουν σαφή επιχειρησιακά όρια.

Κυβερνοπόλεμος και Ελλάδα.
Στις 18 Ιανουαρίου 2011 ο βουλευτής κος Οικονόμου είχε καταθέσει ερώτηση στον κο ΥΕΘΑ σχετικά με το τι σκέπτεται να κάνει για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας απέναντι στις απειλές αυτής της μορφής και τι προτίθεται να προωθήσει σε διυπουργικό επίπεδο για την αξιοποίηση των διαθέσιμων κρατικών και κοινοτικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε σχετικό δημοσίευμα, ο εκλεκτός κος Μάνος Ηλιάδης είχε γράψει τότε για την εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.

Η απάντηση που έδωσε ο ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος, στις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι, πρώτον, δεν διακινείται από το ΥΠΕΘΑ καμία πληροφορία που άπτεται της εθνικής ασφάλειας μέσω του Διαδικτύου και ότι τα συστήματα που αφορούν πληροφορίες εθνικής ασφαλείας δεν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο στο Διαδίκτυο. Δεύτερον, ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΕΘΑ σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ταυτόχρονα την ομαλή διακίνηση δεδομένων. Και τρίτον, από το οποίο προέκυψε και η σχετική είδηση, η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, η οποία συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 2004, αναβαθμίζεται σε Διοίκηση Κυβερνοάμυνας.

Από την απάντηση του κ. ΥΕΘΑ προκύπτει επίσης ότι το θέμα της προστασίας της χώρας από επιθέσεις κυβερνοπολέμου ετέθη με πρωτοβουλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε όπως τον γενικό συντονισμό για το θέμα αυτό έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μια θέση που είχε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη η στήλη. Εξειδικεύοντας τις πληροφορίες για το θέμα αυτό, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο «των σχετικών και ειδικών εντολών του» οι οποίες διατυπώθηκαν σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, εκπονεί πλήρες πολυπαραμετρικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσεως για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας στον κυβερνοχώρο, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Από το κείμενο της απαντήσεως του κ. ΥΕΘΑ προκύπτει ακόμη ότι η νέα Διοίκηση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ θα έχει κεντρικό ρόλο στον τομέα της προστασίας της χώρας από επιθέσεις κυβερνοπολέμου, όπως συνάγεται από απόσπασμα της απαντήσεως που αναφέρει ότι:

«Η ΔΙΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ συνεργάζεται με άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων στο κυβερνοχώρο απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι η θέση αυτή, την οποία έχει υποστηρίξει αρκετές φορές ο «ΚτΕ», συνεπάγεται και τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, δεδομένου ότι σύμφωνα με αυτό που υπάρχει σήμερα, η ΕΥΠ έχει αρμοδιότητες και ευθύνες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της. Τούτο άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι το νομοθετικό αυτό πλαίσιο είχε καθορισθεί προ ετών, όταν η προσέγγιση των απειλών από τον κυβερνοχώρο ήταν μάλλον αποσπασματική και όχι στο πλαίσιο μίας συνεκτικής πολιτικής, όπως ελπίζεται ότι θα γίνει την περίοδο αυτή.

Υψηλό επίπεδο.

Στην απάντηση του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι οι λεπτομέρειες του υφιστάμενου και εφαρμοζόμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού κυβερνο­άμυνας είναι άκρως απόρρητες, αλλά διαβεβαίωσε τον ερωτώντα βουλευτή ότι το επίπεδο στο οποίο κινούνται στον τομέα αυτό οι Ε.Δ είναι πολύ υψηλό.

Μέχρι εδώ όλα καλά, θα έλεγε κανείς, με την απόφαση του κ. ΥΕΘΑ για αναβάθμιση της ΔΙΚΥΒ από Διεύθυνση σε Διοίκηση Κυβερνοάμυνας να είναι κατά γενική παραδοχή ορθή. Τούτο, όμως, εκτός από την έστω και καθυστερημένη αυτή απόφαση, συνεπάγεται και ορισμένα ουσιαστικά μέτρα. Διότι, για παράδειγμα, η αναβάθμιση της ΔΙΚΥΒ σε Διοίκηση, με τον ίδιο αριθμό ατόμων που διαθέτει σήμερα, και όχι η επαύξηση της δυνάμεως της σε αριθμό που εκτός των άλλων, θα δικαιολογεί και την ονομασία της σε Διοίκηση, θα είναι κενή περιεχομένου. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η μετεγκατάσταση της σε κατάλληλο χώρο και κυρίως η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό εν προκειμένω ότι, ενώ ο Α/ΓΕΣ, πληροφορηθείς τις αυξημένες ανάγκες χώρου της ΔΙΚΥΒ, της έχει διαθέσει με πρωτοβουλία του -εδώ και αρκετούς μήνες- συγκεκριμένο κτιριακό χώρο, η τελευταία αδυνατεί να μεταφερθεί εκεί γιατί δεν έχει τα απαιτούμενα ελάχιστα χρήματα για τη μεταφορά της, τη δημιουργία νέων υποδομών (γραμμές κ.λπ.).

Εν κατακλείδι, ο ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος πήρε μία οπωσδήποτε ορθή απόφαση την οποία, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν και οι τέσσερις αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Από τη ανταπόκριση του, όμως, στις προφανείς ανάγκες, αυξήσεως της -ας μας επιτραπεί η λέξη- αστείας χρηματοδοτήσεως του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί το αν σκοπεύει να δώσει και ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόφασή του.

(Διευκρίνηση: Στο άρθρο δεν προσπαθώ να απαξιώσω σε βαθμό παραπληροφόρησης τις δυνατότητες της Τουρκίας σχετικά με το κυβερνοπόλεμο και παράλληλα να προβάλλω τις δικές μας δυνατότητες σε υπερμετρο βαθμό. Βασικός στόχος, πέρα της ενημέρωσης είναι να πληροφορηθεί ο αναγνώστης αφενός και πράγματα που δεν γνωρίζει αλλά και αφετέρου να απομυθοποιηθεί μέσω δηλώσεων από ειδικούς ο δήθεν “γίγαντας” γείτονας μας, που τόσα χρόνια μας τον εκθειάζουν πολιτικοί και ΜΜΕ έχοντας σαν στόχο τη πτώση του ηθικού μας και απώτερο σκοπό το ξεπούλημα εθνικών συμφερόντων).

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Το πιο πάνω άρθρο συντάχθηκε βασισμένο στις παρακάτω πηγές:

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

http://usa.kaspersky.com/about-us/press-center/in-the-news/eugene-kaspersky-cyber-war-and-mobile-front

http://www.channelbuzz.ca/2011/02/video-eugene-kaspersky-cyber-war-mobile-front-1123/

http://www.todayszaman.com/columnists-226493-is-turkey-ready-for-cyber-warfare.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου