Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Gaming με ασφάλεια

Αν είστε φανατικοί gamers και αισθάνεστε… παγιδευµένοι στο δίκτυο βλέποντας να σκάνε το ένα µετά το άλλο τα κρούσµατα υποκλοπών προσωπικών δεδοµένων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε (ιδιαίτερα).

Η διπλή επίθεση στις βάσεις δεδοµένων του PlayStationNetwork καιτουδικτύουSonyOnline Entertainment, κατά την οποία περιήλθαν στην κατοχή άγνωστων χάκερ τα στοιχεία περίπου 100 εκατοµµυρίων χρηστών του Iντερνετ – µεταξύ αυτών και 210.000 Ελλήνων – έκανε πολλούς χρήστες διαδικτυακών παιχνιδιών να… το ξανασκεφτούν. Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός. Κανένα σύστηµα ασφαλείας τόσο στον online όσο και στον offline κόσµο δεν είναι 100% απαραβίαστο. Η καταχώριση προσωπικών στοιχείων στο Iντερνετ ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι πληροφορίες µας να γίνουν ορατές από «αδιάκριτα» µάτια. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή, όταν πρόκειται για στοιχεία πιστωτικών καρτών, όπου εκτός από την ιδιωτικότητα διακυβεύονται και τα λεφτά µας.

Υπάρχουν όµως συγκεκριµένες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε ή έστω να περιορίσετε τον κίνδυνο διαρροήςτων τραπεζικών σας στοιχείων.

Αντί να χρησιµοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα, επιλέξτε µία από τις παρακάτω µεθόδους:

1 Κάρτεςπαιχνιδιών. Σήµερα όλες οι µεγάλες κονσόλες παιχνιδιών (Sony PlayStation, Microsoft X-Box, Nintendo Wii) διαθέτουν για τα online δίκτυά τους προπληρωµένες κάρτες χρήσης. Επίσης, τέτοιες κάρτες είναι διαθέσιµες και για µεµονωµένα παιχνίδια, όπως το «World of Warcraft».

Οι κάρτες αυτές είναι δύο κατηγοριών: είτε προσφέρουν «χρόνο» παιχνιδιού (π.χ. πρόσβασηγια 30 ηµέρες) είτε χρήµατα, τα οποίαο παίκτης µπορεί να χρησιµοποιήσει για να αγοράσει κάποιο παιχνίδι ή άλλο online περιεχόµενο. Πληρώστε µόνο το ποσό που θέλετε (π.χ. 20 ή 50 ευρώ) και κάντε λήψηπεριεχοµένου από το αγαπηµένο σας διαδικτυακό παιχνίδι χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι κάτοχοι αυτών των καρτών έχουν, επίσης, τη δυνατότητα αγοράς µουσικής και ταινιών. 2 Προπληρωµένες κάρτες τραπεζών. Με αυτές τις κάρτες έχετε το κεφάλισας ήσυχο, καθώς η όποια απώλεια χρηµάτων, σε περίπτωση κλοπής, θα είναι ελεγχόµενη. Οι απατεώνες θα αρπάξουν µόνο το ποσό µε το οποίο έχετε βάλει στην κάρτα και δεν θα µπορούν να τη «φουσκώσουν» µε υπέρογκες χρεώσεις, όπως θα έκαναν µε µια πιστωτική. Τα χρήµατα µε τα οποία τροφοδοτείτε την κάρτα προορίζονται για την πραγµατοποίηση στοχευµένων αγορών. Απλώς βάζετε στην κάρτα το ποσό που θέλετενα ξοδέψετε κάθε φορά (π.χ.

50 ή 100 ευρώ) και αφήστε την κάρτα άδεια για να τη «φορτώσετε» ξανά µόνο όταν θέλετε να κάνετε κάποια συναλλαγή. 3 Χρεωστικές κάρτες. Μπορείτε να τις προµηθευτείτε από σχεδόν όλες τις τράπεζες. Πρόκειται για τις κάρτες τύπου Electron Visa, οι οποίες λειτουργούν και ως κάρτες αναλήψεων, αλλά µπορεί να χρησιµοποιηθούν και για online αγορές. Το ποσό της εκάστοτε συναλλαγής αφαιρείται από τον τραπεζικό σας λογαριασµό, µέσω πάγιας εντολής που έχετε δώσει. Καλό θα ήταν να ανοίξετε στην τράπεζά σας έναν δεύτερο λογαριασµό µε µηδενικό υπόλοιπο και να συνδέσετε µαζί του την κάρτα. Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε µια συναλλαγή, απλώς καταθέστε στον λογαριασµό σας το αντίστοιχο ποσό.

4 Υπηρεσίες online πληρωµών. Το χρήµα στις µέρες µας είναι άυλο και συχνάζει σε…ψηφιακά ληµέρια. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωµών όπως το PayPal (www.paypal.com).

Πρόκειται για έναν ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο πληρωµών µέσω Ιντερνετ, ο οποίος επιτρέπει στους καταναλωτές να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους χωρίς να χρησιµοποιούν πιστωτική κάρτα. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της υπηρεσίας και δηµιουργήστε έναν λογαριασµό, στον οποίο θα καταθέτετεχρήµατα µέσω εµβάσµατος ή πιστωτικής κάρτας. Στη συνέχεια προβείτε σε αγορές χρησιµοποιώντας τα λεφτά που υπάρχουν στον λογαριασµό.


Τι να προσέξετε
Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας και µην έχετε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλες τις online υπηρεσίες τις οποίες χρησιµοποιείτε (π.χ. email, facebook, e-shops, e-banking, πλατφόρµες gaming). Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασµό σας, επικοινωνήστε αµέσως µε την
τράπεζά σας
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου