Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο πόλεμος των social media και της προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή


Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν περιορίζεται στις πολεμικές επιχειρήσεις με τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς αλλά έχει επεκταθεί και στον κυβερνοχώρο, καθώς οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) συνόδευσαν τα πλήγματα με δημοσιεύσεις στο Twitter και το YouTube. Μέσω του @IDFSpokeperson ανακοινώθηκε η έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς και της Τζιχάντ, ενώ ακολούθησαν πολλά tweets, «καλύπτοντας ζωντανά» την εξέλιξη των επιχειρήσεων και ανακοινώνοντας μέσω δημοσίευσης φωτογραφίας συνοδευόμενης από το σχόλιο «Eliminated» (εξοντώθηκε) το θάνατο του Ahmed Jabari, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν στο YouTube το βίντεο του πλήγματος που κατέστρεψε το όχημά του («σε περίπτωση που δεν το είδατε: το χτύπημα ακριβείας στον Αhmed Jabari, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς»), διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, ενώ απηύθυναν προειδοποίηση προς τα στελέχη και τους μαχητές της Χαμάς να τρέξουν να κρυφτούν για τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες δημοσιεύσεις έγιναν και στη σελίδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook. Επίσης, πέρα από αναφορές σχετικά με τις επιχειρήσεις, δημοσιεύονται και σχόλια πάνω σε αυτές, όπως το ότι οι Ισραηλινοί πολίτες κοντά στη Γάζα ζουν υπό την απειλή επιθέσεων με ρουκέτες εδώ και 12 χρόνια, και αναφορές στους αριθμούς των επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με εκκλήσεις για δηλώσεις υποστήριξης στις επιχειρήσεις, ενώ σε μία περίπτωση δημοσιεύτηκε και υλικό σχετικά με τη θέση ενός μακράς εμβέλειας βλήματος Fajir 5 που είχε εντοπιστεί.
Από πλευράς της, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έκανε το δικό της σχολιασμό πάνω στα γεγονότα, ανακοινώνοντας πως θρηνεί το θάνατο του Jabari, κάνοντας λόγο για θανάτους πολιτών, μεταξύ αυτών και ενός παιδιού και προαναγγέλλοντας αντίποινα με επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων. Σε ένα χαρακτηριστικό tweet, η Χαμάς προειδοποίησε πως «τα ευλογημένα μας χέρια θα φτάσουν τους αρχηγούς και στρατιώτες σας όπου και αν είναι- εσείς οι ίδιοι ανοίξατε τις πύλες της κόλασης».
Το βίντεο της εκτέλεσης του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Ahmed Jabari και του γιου του από εκτόξευση βλήματος εντός κατοικημένης περιοχής:
Aπό την πλευρά της, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από βολή αντιαρματικού βλήματος κατά οχήματος ισραηλινής περιπόλου με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό νεκρών:
Μέχρι τώρα, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιου είδους παραβίαση των όρων χρήσεως των social media που χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Από πλευράς του Ισραήλ, πριν το ξεκίνημα της Eπιχείρησης «Pillar of Defense» είχε προηγηθεί μία γενικότερη προετοιμασία «εκστρατείας» στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω liveblogging των επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Η επιχείρηση έχει παρουσία στο Facebook, το Flickr και φυσικά στο Twitter. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου επίσημη «κάλυψη» πολεμικών επιχειρήσεων στα social media, που αποσκοπεί στην παρουσίαση των γεγονότων με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης εντός και εκτός των συνόρων, απειλώντας τους εχθρούς, καθησυχάζοντας τους πολίτες του Ισραήλ και παράλληλα διαβεβαιώνοντας τους διεθνείς παρατηρητές ότι λαμβάνεται μέριμνα για να στοχεύονται εκείνοι που πρέπει να στοχεύονται. Την ροή των δημοσιεύσεων και των σχολιασμών σχετικά με την επιχείρηση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο hashtag #PillarOfDefense.
Ρίψη προπαγανδιστικού υλικού στη Γάζα.
Ισραηλινές PsyOps στη Γάζα
H εκπαιδευτική Μοίρα “Ιπτάμενοι Τίγρεις” της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εν καιρώ ειρήνης προετοιμάζει νέους χειριστές για τη μετάβαση τους στα F-16 και F-15, σε περίοδο επιχειρήσεων μια από τις αποστολές που αναλαμβάνει είναι η ρίψη προπαγανδιστικών φυλαδίων. Αυτός ο τρόπος “επικοινωνίας” με τους πολίτες είχε χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου και στην Επιχείρηση «Cast Lead». Σήμερα τις πρωινές ώρες, εκπαιδευτικά TA-4 AyitM της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αφέσεις βομβών M-129 διασποράς φυλαδίων σε προκαθορισμένα σημεία στη Λωρίδα της Γάζας με το παρακάτω μήνυμα: «Σημαντικό μήνυμα που αφορά όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, για την ασφάλεια σας πάρτε στα χέρια σας τη μοίρα σας και μην πλησιάζετε μέλη της Χαμάς, εγκαταστάσεις και κέντρα της οργάνωσης. Η Χαμάς οδήγησε σε αιματοκύλισμα τη περιοχή.Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν όλους τους Ισραηλινούς πολίτες. Η προειδοποίηση ισχύει μέχρι να επανέλθει η τάξη στη περιοχή. Η διοίκηση των Ισραηλινών δυνάμεων».
Με πληροφορίες από ΔραγουμάνοΑviationLive.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου