Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Διαδίκτυο, Αμυνα και Μυστικές Υπηρεσίες

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως αυτή της " πληροφορίας". Αυτό αφενός μεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών και υπάρχει υπερδραστηριότητα με στόχο τη συλλογή τους, αφετέρου έχει δυσχεράνει λόγω του τεράστιου όγκου, το στάδιο της αξιολόγησης, συσχέτισης και αξιοποίησης τους. Οι περισσότερες από τις μυστικές υπηρεσίες σήμερα προσπαθούν να αντλήσουν τα μέγιστα από το Διαδίκτυο. Με εξελιγμένες μηχανές αναζήτησης έχουν την ικανότητα συλλογής πληθώρας πληροφοριών , ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες συζήτησης.
Με τη βοήθεια εξελιγμένων προγραμμάτων , τα οποία παρακολουθούν την ανταλλαγή μηνυμάτων , μόλις εντοπισθεί η αναφορά προεπιλεγμένων λέξεων ή προτάσεων ή εκφράσεων , καταγράφουν το γεγονός και ειδοποιούν το αρμόδιο τμήμα ώστε να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αξιοποίησης τους.
Αυτή ακριβώς η μεθοδολογία αποτελεί μία από τις κυριότερες διαφορές στρατιωτικών και υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την διαχείριση του Διαδικτύου. Οι στρατιωτικοί επιθυμούν τον απόλυτο έλεγχό του και κατά περίπτωση την προσβολή του , ενώ αντίθετα οι υπηρεσίες πληροφοριών ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση και ενίσχυση της ικανότητας " σπασίματος" των διάφορων κρυπτοκωδικών, καθώς και να λαμβάνουν γνώση των περιεχομένων στα μηνύματα πληροφοριών.
Πηγή Περιοδικό " Πόλεμος και Ιστορία" τ. 102
Ιστορίες του παράλληλου κόσμου, απο τον Δ. Μανακανάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου