Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πώς να δείτε τη τελευταία δραστηριότητα του Gmail λογαριασμού σας για να είστε σίγουροι οτι δεν σας παρακολουθούν ή χακάρει

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Λεπτομέρειες δίπλα στη φράση Τελευταία δραστηριότητα λογαριασμού που βρίσκεται στο κάτω μέρος σε κάθε σελίδα του Gmail, εμφανίζονται στοιχεία σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας. Στην πρόσφατη δραστηριότητα περιλαμβάνεται κάθε περίπτωση πρόσβασης στο λογαριασμό σας, με χρήση ενός συνηθισμένου προγράμματος περιήγησης ιστού, μέσω προγράμματος-πελάτη POP, από κινητή συσκευή κτλ. Σας δίνεται μια λίστα των διευθύνσεων IP από τις οποίες έγινε η πρόσβαση, η αντίστοιχη τοποθεσία, καθώς και η ώρα και η ημερομηνία.



Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχεία


Εάν ανησυχείτε για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχεία για να διαπιστώσετε εάν κάποιος απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σας και πότε έγινε αυτό. Πρόκειται για στοιχεία που θα χρησιμοποιούσαμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας λογαριασμού και τώρα είναι διαθέσιμα και σ' εσάς.


Εμφανίζει κάποια ασυνήθιστη πρόσβαση η στήλη Τύπος πρόσβασης;


Εάν δεν χρησιμοποιείτε POP για να συλλέξετε την αλληλογραφία σας, αλλά ο πίνακας Πρόσφατης δραστηριότητας εμφανίζει στοιχεία πρόσβασης μέσω POP, τότε αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.


Η στήλη Διεύθυνση IP είναι επίσης χρήσιμη. Αναγράφονται σε λίστα οι 5 τελευταίες διευθύνσεις IP και η αντίστοιχη τοποθεσία.


Με ποιον τρόπο μαντεύουμε την τοποθεσία;


Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιστοιχίζουμε τη διεύθυνση IP που διαθέτετε με μια ευρεία γεωγραφική τοποθεσία. Εάν πάντοτε ή τις περισσότερες φορές συνδέεστε στο Gmail χρησιμοποιώντας τον ίδιο υπολογιστή, η διεύθυνση IP θα πρέπει να είναι η ίδια ή να εμφανίζει τον ίδιο συνδυασμό αριθμών στις δύο πρώτες θέσεις (για παράδειγμα 172.16.xx.xx). Εάν δείτε μια διεύθυνση IP που διαφέρει αρκετά από τη συνηθισμένη διεύθυνση IP που χρησιμοποιείτε, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι αποκτήσατε πρόσφατα πρόσβαση στην αλληλογραφία σας από διαφορετική τοποθεσία είτε ότι κάποιος άλλος απέκτησε πρόσβαση στην αλληλογραφία σας. Η τρέχουσα διεύθυνση IP που χρησιμοποιείτε εμφανίζεται κάτω από τον πίνακα Πρόσφατης δραστηριότητας. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι οι αντιστοιχίσεις μεταξύ τοποθεσίας και διεύθυνσης IP δεν είναι πάντα ακριβείς, ειδικά στην περίπτωση που αφορούν παλιές συνδέσεις.


Έχετε υπόψη σας: Εάν έχετε ενεργοποιημένο το POP3 ή το IMAP, θα το δείτε στον πίνακα πρόσφατης δραστηριότητας. Στην περίπτωση που γίνεται λήψη των μηνυμάτων σας σε κάποιον άλλο λογαριασμό Gmail, θα εμφανίζεται μία διεύθυνση IP Google. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μηνύματα λαμβάνονται από τους δικούς μας διακομιστές. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία τρίτου μέρους με την υπηρεσία Gmail, όπως είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η υπηρεσία τρίτου μέρους είναι ασφαλής. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προώθησης, εάν αυτό είναι δυνατό. Εάν δεν είναι, βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία ανάκτησης του λογαριασμού σας είναι πλήρως ενημερωμένα.


Επιπλέον, το ιστορικό πρόσφατων συνδέσεων ενδέχεται να εμφανίζει και ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και διακομιστές μεσολάβησης διαδικτύου. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά ενδέχεται να εμφανίζονται σε διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία από την τοποθεσία στην οποία κατοικείτε.




Ταυτόχρονες περίοδοι σύνδεσης


Στην περίπτωση που γίνεται πρόσβαση στον λογαριασμό σας από άλλη τοποθεσία, η άλλη περίοδος ή περίοδοι σύνδεσης θα εμφανιστούν στον πίνακα Στοιχεία ταυτόχρονης περιόδου σύνδεσης. Αυτό ίσως σημαίνει ότι απλώς έχετε ανοιχτό ένα άλλο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης με φορτωμένο το Gmail ή ότι ο υπολογιστής του σπιτιού σας είναι συνδεδεμένος στο Gmail και ταυτόχρονα αποκτάτε πρόσβαση στον λογαριασμό σας από τη δουλειά. Εάν ανησυχείτε για οποιαδήποτε ταυτόχρονη πρόσβαση, μπορείτε να αποσυνδεθείτε από όλες τις περιόδους σύνδεσης εκτός από την τρέχουσα περίοδο σύνδεσης που χρησιμοποιείτε κάνοντας κλικ στο κουμπί Έξοδος από όλες τις άλλες περιόδους σύνδεσης Η προειδοποίηση δεν ειδοποιεί τους κακόβουλους χρήστες ότι έγιναν αντιληπτοί; Έχουμε σχεδιάσει την ειδοποίηση με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται μόνο σε χρήστες που έχουν πραγματοποιήσει νόμιμη είσοδο. Εάν εντοπίσουμε ύποπτη δραστηριότητα από μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP, τότε η ειδοποίηση δεν θα εμφανίζεται στους χρήστες που προέρχονται από αυτήν τη διεύθυνση IP. Βλέπω συχνά ειδοποιήσεις στο λογαριασμό μου. Τι σημαίνει αυτό;
Εάν είστε βέβαιοι ότι βλέπετε πολλαπλές ειδοποιήσεις επειδή ταξιδεύετε συχνά ή αποκτάτε πρόσβαση μέσω κινητού, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση από τη σελίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία για την τελευταία δραστηριότητα του λογαριασμού.


Εάν δεν είστε σίγουροι ή δεν αναγνωρίζετε τη δραστηριότητα, αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί μέσω κακόβουλου προγράμματος. Το κακόβουλο πρόγραμμα, ορισμένες φορές αναφέρεται ως επιβλαβές λογισμικό (badware), είναι λογισμικό που επιχειρεί να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από τον υπολογιστή σας, να στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα ή να διαπράξει απάτη. Αυτός ο τύπος λογισμικού περιλαμβάνεται συνήθως με άλλες δωρεάν λήψεις χωρίς να το γνωρίζετε. Μην ξεχνάτε να εκτελείτε σάρωση στον υπολογιστή σας με ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς. Εάν η σάρωση εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτα προγράμματα ή εφαρμογές, απαλλαγείτε από αυτά αμέσως. Σημείωση: Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις εταιρείες και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αποτελεσματικότητά του λογισμικού τους. Μπορούμε, ωστόσο, να σας αναφέρουμε ότι η εφαρμογή όλων αυτών των προγραμμάτων συχνά έχει αποτέλεσμα, όπως και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις τους.


Google Pack - Norton Security Scan, Spyware Doctor
Kaspersky Free Virus Scan
Spybot Search and Destroy
Lavasoft Ad-Aware
MacScan


Ανησυχείτε μήπως ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί;

Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης και την ερώτηση ασφάλειας. Εάν χρειάζεστε προτάσεις σχετικά με την επιλογή ενός καλού κωδικού πρόσβασης και μιας ερώτησης ασφαλείας, μπορείτε να βρείτε συμβουλές εδώ Επιλογή κωδικού πρόσβασης και ερώτησης ασφαλείας. Μόλις είστε έτοιμοι, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που υπάρχουν στην ενότητα Πώς αλλάζω τον κωδικό πρόσβασής μου και Πώς αλλάζω την ερώτηση ασφάλειας.


Για πρόσθετη ασφάλεια, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τα SMS ως επιλογή ανάκτησης. Με τη λειτουργία ανάκτησης λογαριασμού μέσω SMS, θα σας στείλουμε έναν κωδικό επιβεβαίωσης στο κινητό σας τηλέφωνο τη στιγμή που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε ανάκτηση του λογαριασμού σας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα Αποστολή κωδικού ανάκτησης μέσω μηνύματος κειμένου από την Google.
Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του λογαριασμού, προτείνουμε να διαβάσετε ορισμένες από τις συμβουλές που θα βρείτε στην ενότητα Διατηρώντας τα δεδομένα σας ασφαλή.

Πηγή: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?ctx=gmail&answer=45938

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου