Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

4 τρόποι αποφυγής της ηλεκτρονικής πειρατείας

Ηλεκτρονική πειρατεία είναι η παράνομη αντιγραφή και διανομή υλικού με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, για επαγγελματική ή προσωπική χρήση.

Στην πειρατεία συγκαταλέγονται και οι περιπτώσεις λήψης μουσικών κομματιών, ταινιών και προγραμμάτων λογισμικού χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων ή η κοινή χρήση μουσικών κομματιών, ταινιών, παιχνιδιών και προγραμμάτων λογισμικού που έχετε στην κατοχή σας.

Εάν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν παράνομα ψηφιακά αρχεία, μπορεί να σας επιβληθεί μεγάλο χρηματικό πρόστιμο ή άλλη ποινή και αυτές οι ενέργειες εκθέτουν τον υπολογιστή σας σε ιούς, λογισμικό υποκλοπής spyware και άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό.

Παρακάτω παρατίθενται τέσσερις τρόποι για να αποτρέψετε τα παιδιά σας από παράνομες μεταφορτώσεις.

1. Προειδοποιήστε τα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους
Η πειρατεία είναι κλοπή, απλά και ξεκάθαρα. Όσο συντομότερα το καταλάβουν αυτό τα παιδιά σας, τόσο το καλύτερο.

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε ήδη, μερικές φορές το να πεις απλώς σε ένα παιδί ότι κάτι είναι λάθος δεν αρκεί. Καλό θα ήταν να συζητήσετε τις συνέπειες.

Εδώ παρατίθενται μερικές ποινές οι οποίες μπορεί να επιβληθούν σε εσάς ή στα παιδιά σας εάν μεταφορτώνουν παράνομα μουσικά κομμάτια:

• Σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας των Η.Π.Α., μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο έως $30.000 (το πρόστιμο αυτό ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα).

• Μπορεί να κατασχεθούν ο υπολογιστής και τα σχετικά αρχεία και οι δίσκοι.

• Το παιδί σας ενδεχομένως να εκθέσει τον υπολογιστή σας σε ιούς.

• Το παιδί σας ενδεχομένως να εκθέσει τον υπολογιστή σε λογισμικό υποκλοπής spyware ή άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό.


Αρχή σελίδας
2. Να επιβλέπετε τις ενέργειες του παιδιού σας στον υπολογιστή
Αφού εξηγήσετε τους κινδύνους της πειρατείας στο παιδί σας, ίσως να πρέπει να παρακολουθείτε τις ενέργειές του. Εδώ παρατίθενται ορισμένες συμβουλές που ενδεχομένως να βοηθήσουν:

• Εγκαταστήστε τον υπολογιστή σε ένα κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού. Καθορίστε ορισμένες ώρες που το παιδί σας μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι έχει κατανοήσει ποιες ενέργειες είναι αποδεκτές και ποιες όχι.

• Αν και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ασχολία του γονέα, μια υπηρεσία Web που σας επιτρέπει να καταγράφετε τις ενέργειες του παιδιού σας στο Internet μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι κάνουν όταν συνδέονται.

Δοκιμάστε Ρυθμίσεις ασφαλείας για την οικογένεια στα Windows Vista, που περιλαμβάνονται στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της Microsoft ή την υπηρεσία Windows Live Family Safety.


Συμβουλή: Διαβάστε το άρθρο 10 πράγματα που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά, ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια στο Web για να μάθετε περισσότερους τρόπους ώστε τα παιδιά σας να είναι ασφαλέστερα στο Ιnternet.

Αρχή σελίδας
3. Παραχωρήστε στο παιδί σας έναν περιορισμένο λογαριασμό χρήστη
Με τα Windows Vista και τα Windows XP, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών του υπολογιστή σας. Ο κάθε χρήστης μπορεί να συνδεθεί ξεχωριστά και διαθέτει ένα προσωπικό προφίλ με δική του επιφάνεια εργασίας και φάκελο Τα έγγραφά μου.

Ως γονέας, μπορείτε να έχετε έναν λογαριασμό Διαχειριστή, που σας επιτρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή και να δώσετε στο παιδί σας έναν λογαριασμό χρήστη περιορισμένων δικαιωμάτων, ο οποίος δίνει λιγότερες δυνατότητες ελέγχου, ώστε να προφυλάξετε το παιδί σας.

Αρχή σελίδας
4. Δείξτε στα παιδιά σας πώς μπορούν να μεταφορτώνουν αρχεία νόμιμα
Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στο Web από όπου εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να μεταφορτώσετε λογισμικό, ταινίες, παιχνίδια και μουσικά κομμάτια δωρεάν ή για μικρό χρηματικό αντίτιμο.

Για παράδειγμα, η υπηρεσία MSN Music προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κομμάτια μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, καθώς και ανεξάρτητων, νέων καλλιτεχνών και καλλιτεχνών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Μπορείτε να υπολογίσετε ένα χαρτζιλίκι για μουσικά κομμάτια, παιχνίδια ή άλλα προγράμματα λογισμικού, ώστε τα παιδιά σας να μην μπαίνουν στον πειρασμό να μεταφορτώσουν αρχεία παράνομα.
Source : Microsoft.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου