Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Το cloud computing διώχνει τα «σύννεφα» της κρίσης

Η επένδυση του κράτους και των επιχειρήσεων στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η πληροφορική, όπως το cloud computing, μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, θέτοντας τις βάσεις της εγχώριας ανάπτυξης και καινοτομίας.

Οι «λύσεις τους μέλλοντος», που εφαρμόζονται ήδη στο παρόν, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στο cloud computing για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα», που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης Ημέρας Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε ο «Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010», που καταδεικνύει σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας

Το cloud computing («υπολογιστική νέφους») αποτελεί τη νέα τάση στην πληροφορική, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους, πόρων και ενέργειας, αποτελώντας ειδικά σήμερα -λόγω της κρίσης- στρατηγική επιλογή για επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει στον χρήστη ένα πλήθος δυνατοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας και καταχώρησης πληροφοριών σε μια κοινή βάση.

Τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους, αλλά σε «σύννεφα» που βρίσκονται στο Ίντερνετ ή σε τοπικά δίκτυα.

Το cloud computing παρέχει ευκολία και αξιοπιστία στην διαχείριση, αποθήκευση και ανταλλαγή σχεδόν απεριόριστου όγκου δεδομένων, τα οποία είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε.

Σημαντική μείωση του κόστους

Η εν λόγω τεχνολογία υποστηρίζει μικρότερους και πιο λεπτούς υπολογιστές και, συνεπώς, η χρήση της επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας iQ Studies, η χρήση αυτής της μεθόδου σε μια μικρή επιχείρηση 10 ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2.000 - 4.000 ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και 177,3 δισ. ευρώ τον χρόνο στις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης μέχρι το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CEBR.

Το cloud computing μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα ευρύ φάσμα φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από νοσοκομεία και σχολεία, μέχρι υπουργεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Παιδείας εγκαινίασε πρόσφατα ηλεκτρονικές υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud computing. Εκτιμάται ότι η πλήρης λειτουργία τους θα έχει όφελος 4 εκατ. ευρώ από την προμήθεια εξοπλισμού και 6 εκατ. ευρώ από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το cloud computing έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Σύμφωνα με έκθεση του Climate Group μπορεί το 2020 να συνεισφέρει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 7,8 γιγατόνους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των εκπομπών παγκοσμίως.

Ωστόσο, αναλυτές του χώρου επισημαίνουν ότι πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται με αυτή τη μέθοδο δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.

Οι ομιλίες

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Aντώνης Μαρκόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η δημόσια διοίκηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την δημιουργία δημόσιων κέντρων δεδομένων» και υποστήριξε ότι τα οφέλη του cloud computing θα αξιοποιηθούν σύντομα στο έπακρο από την ελληνική πολιτεία.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν κινούμαστε στο ‘’σύννεφο’’, αλλά βαδίζουμε συντονισμένα προς την αξιοποίησή του, με στόχο τόσο την μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, όσο και την ενίσχυση της δυσλειτουργικότητας και της μεταφοράς δεδομένων και πόρων με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Κωστής Χατζηδάκης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., ο οποίος ανέφερε πως «η στροφή προς την καινοτομία είναι μια σανίδα σωτηρίας από την σημερινή κρίση και μια ασπίδα που θα προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία από μελλοντικές αναταράξεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Ερνστ-Γιαν Στίγκτερ, επισήμανε ότι «το cloud computing αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση της πληροφορικής, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη και, μάλιστα, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις».

«Στην Microsoft έχουμε την πεποίθηση ότι η αξιοποίησή του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δημόσιου τομέα», κατέληξε ο κ. Στίγκτερ.

Ο Αντρέα Έμπερτ, περιφερειακός Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft για την Δυτική Ευρώπη, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους οργανισμούς που αξιοποιούν το cloud computing, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μοντέλο του Private Cloud, που μπορεί να ανταποκριθεί στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας και πλήρους ελέγχου.

Υστερεί η Ελλάδα στην Καινοτομία

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, επίσης, ο «Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010», στον οποίο αποτυπώνεται η πορεία της χώρας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις δαπάνες για βιομηχανικό εξοπλισμό, την κατάρτιση προσωπικού και την ευρυζωνικότητα, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε καίριους τομείς, όπως είναι η παραγωγή και διάδοση της γνώσης και η χαμηλή επένδυση στην καινοτομία που προέρχεται από την έρευνα.

Με βάση το Συνοπτικό Δείκτη Καινοτομίας (SII), η Ελλάδα έρχεται 21η μεταξύ των 33 ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, εμφανίζεται να υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρηματικά κεφάλαια, αλλά και στις δαπάνες των επιχειρήσεων έρευνα και καινοτομία. Επιπλέον, είναι «πίσω» στις ενδιάμεσες ροές και στα ζητήματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τον «Χάρτη Καινοτομίας», που καταρτίστηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου, παρουσίασε ο Πάτρικ Μαλόουν, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft.

Να σημειωθεί ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισημάνει «σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα».

Ενώ το εμπόριο υπηρεσιών είναι πλεονασματικό, κυρίως λόγω του τουρισμού και της ναυτιλίας, το έλλειμμα στις συναλλαγές αγαθών οδήγησε σε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 11% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με την Ε.Ε.

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, ο Λεωνίδας Κωβαίος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Singular Logic και ο Βασίλης Ζωγράφος, διευθύνων σύμβουλος της Interworks.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση των συμμετεχόντων για το πώς η μετάβαση στο cloud μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, ιδίως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (Σ.Ε.Π.Ε.).

Το Κέντρο Καινοτομίας εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2008 από τον ιδρυτή της εταιρείας, Μπιλ Γκέιτς. Έως σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 εταιρείες τεχνολογίας και έχει φιλοξενήσει πλήθος πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που θέτουν στο επίκεντρο την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου