Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κοινωνική δικτύωση και εικονικές συζητήσεις : Προσέχουμε τις παρέες μας

•Social networking – Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: Ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων (social networking sites), όπως π.χ. Facebook, MySpace, Hi5 κ.α είναι ιστοσελίδες στις οποίες είναι εφικτή η δημιουργία από τους χρήστες δικού τους περιεχομένου, το οποίο μπορούν να το μοιραστούν με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σχολιασμός πάνω στο περιεχόμενο άλλων, η μεταφόρτωση φωτογραφιών, η καταχώριση εγγραφών ημερολογίου, η δημιουργία κειμένων με εικόνες, μουσική και βίντεο κ.α. Το είδος των σχολίων και των δημοσιεύσεων συνιστά το προφίλ του κάθε χρήστη αυτών των δικτύων, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται διαρκώς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τη διάθεση του κάθε στιγμή.

• Chat-rooms Εικονικά δωμάτια συζητήσεων: είναι η συμμετοχή σε ανοιχτές ομάδες συνομιλίας στο Διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς να μιλήσει με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Σε μια συνομιλία μπορούν να συμμετέχουν πολλοί χρήστες αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατό να υπάρξει προσωπική συνομιλία μεταξύ δύο συμμετεχόντων.

• Instant messaging - Άμεσα μηνύματα: είναι μια μορφή επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μεταξύ δύο ή περισσότερων άτομων από μια λίστα επαφών μέσω Διαδικτύου.

Οδηγίες Χρήσεως για …Social networking

Τι μπορούμε να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

Όταν δημιουργούμε το προφίλ μας (αλλά και κατά τη χρήση) ρυθμίζουμε ποιοι έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα μέσω των privacy settings επιτρέποντας μόνο στους φίλους μας να βλέπουν το προφίλ μας, τις φωτογραφίες μας, τα προσωπικά σχόλια μας και πότε είμαστε online. Επιπρόσθετα, ρυθμίζουμε τη μορφή που εμφανίζεται το προφίλ σας στα αποτελέσματα κάποιας μηχανής αναζήτησης.
Εάν κάποιος φίλος γίνεται ενοχλητικός ή κάποιος άγνωστος μας βομβαρδίζει με μηνύματα μπορούμε να τον βάλουμε στη μαύρη λίστα.
Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως την ηλικία μας, το σχολείο μας, τη διεύθυνση μας.
Δεν ανεβάζουμε προσωπικές μας φωτογραφίες ή φωτογραφίες που αποκαλύπτουν στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μας στο φυσικό κόσμο όπως το όνομα του σχολείου μας, την πινακίδα του αυτοκινήτου μας, την είσοδο του σπιτιού μας κτλ. Θυμόμαστε ότι κάθε πληροφορία και φωτογραφία που ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα ακόμα και αν αποφασίσουμε να τη διαγράψουμε. Φροντίζουμε ώστε οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε είναι σε χαμηλή ανάλυση ή υδατογραφημένες.
Τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι;

Εξοικειωθείτε οι ίδιοι με αυτές τις δραστηριότητες και επισκεφτείτε και οι ίδιοι το προφιλ του παιδιού σας.
Φτιάξτε και εσείς προφίλ! Ζητείστε και τη βοήθεια του παιδιού σας!

Οδηγίες Χρήσεως για …chat

Τι μπορούμε να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

Προσέχουμε όσους μας ρωτούν πολλές προσωπικές ερωτήσεις, ιδιαίτερα όταν δεν σταματούν ενώ τους το ζητάμε. Εάν αισθανθούμε άσχημα απλά φεύγουμε από το δωμάτιο.
Επιλέγουμε κάποιο έξυπνο ψευδώνυμο που δεν αποκαλύπτει στοιχεία όπως το πραγματικό όνομα σου, την ηλικία.
Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως την ηλικία μας, το σχολείο μας, τη διεύθυνση μας.

Οδηγίες Χρήσεως για … instant messaging

Τι μπορούμε να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

Επικοινωνούμε μόνο με άτομα που γνωρίζουμε στο φυσικό κόσμο.
Εάν κάποιος θέλει να μας προσθέσει στη λίστα επαφών του και δεν τον γνωρίζουμε τον κάνουμε block. Έτσι, δε θα μπορεί να δει πότε είμαστε online και να επικοινωνεί μαζί μας.
Δεν είναι καλή ιδέα να υπάρχει προσωπική φωτογραφία στο προφίλ, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάποια από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο ΙΜ.
Δεν αποδεχόμαστε αρχεία από άτομα που δεν γνωρίζουμε! Αυτό περιλαμβάνει και τα URL.
Επιλέγουμε κάποιο έξυπνο ψευδώνυμο που δεν αποκαλύπτει στοιχεία όπως το πραγματικό όνομα σου και την ηλικία.
Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως την ηλικία μας, το σχολείο μας, τη διεύθυνση μας.
Προτείνετε στα παιδιά σας να βάλουνε τους φίλους τους απλό το σχολείο στη λίστα με τους άτομα που συνομιλούν ώστε να μην αισθάνονται την ανάγκη να επικοινωνούν με αγνώστους.

Παιχνίδια στο Διαδίκτυο (online gaming)

Για να μάθετε αν το αγαπημένο παιχνίδι του παιδί σας είναι κατάλληλο για την ηλικία του, χρησιμοποιείστε το σύστημα PEGI που δημιουργήθηκε ειδικά για γονείς και κατατάσσει τα παιχνίδια σε ηλιακές ομάδες χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο τους με τη χρήση έξυπνων εικονιδίων.
=βία =χυδαία γλώσσα

Ψάξτε λοιπόν το παιχνίδι που παίζει το παιδί στην παρακάτω διεύθυνση και βρείτε σε τι ηλικίες απευθύνεται.
http://www.pegi.info/el/index/id/93

Και για πιο προχωρημένους γονείς …

Γνωρίζετε πως μπορείτε να ρυθμίσετε τις ώρες που παίζει το παιδί σας στο διαδίκτυο; Μιλώντας μαζί του μαθαίνετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή ακόμα και από το ιστορικό (link στην αντίστοιχη ενότητα) ή τα αγαπημένα μπορείτε να βρείτε τα παιχνίδια που παίζει και αν είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία η οποία δε θα του επιτρέψει να ξαναπαίξει.

Ρυθμίστε τις ώρες που θα έχει το παιδί σας πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του router / δρομολογητή.
Source : www.dart.gov.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου