Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Υποπτα μηνύματα στο facebook και πως να τα αποφύγετε

Το φαινόμενο της ενοχλητικής αλληλογραφίας(SPAM) στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μηνύματα τα οποία στέλνονται μαζικά και αυτόματα σε εκατομμύρια λογαριασμούς email, και σκοπό έχουν είτε την διαφήμιση, είτε την συλλογή δεδομένων από τον ανυποψίαστο χρήστη.
Τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης facebook και την τεράστια απήχηση της σε ολόκληρο τον κόσμο, το φαινόμενο αυτό έχει πάρει άλλη μορφή και φυσικά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, και αυτό γιατί το μήνυμα (SPAM) μεταδίδεται από χρήστη σε χρήστη αυτόματα μέσω των επαφών του!

Πως γίνετε η μετάδοση?

Είναι απλό! Όλοι μας έχουμε από 100 έως 5000 φίλους μέσα στο facebook, το μόνο που χρειάζεται για να μεταδοθεί το μήνυμα, είναι απλά ένα κλικ σε αντίστοιχα μηνύματα όπως αυτό (hahahha Foto :D http://apps.facebook.com/centrateimg/photo.php?=1837746397) τα οποία φθάνουν στον λογαριασμό μας ενώ έχουμε ανοιχτή την συνομιλία, και μάλιστα από κάποιον φίλο μας ο οποίος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι καν online! Κατά πάσα πιθανότητα το μήνυμα μεταδίδεται τυχαία και χωρίς την άδεια του χρήστη, επιλέγοντας τυχαία κάποιες από τις επαφές του κάθε φορά που αυτός κάνει κλικ!


Οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους χρήστες μέσω κακόβουλων μηνυμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Έχω λάβει περίεργα μηνύματα…

Αν σας έχουν έρθει τέτοια μηνύματα από κάποια επαφή και δεν έχετε κάνει ακόμα κλικ κλείστε το παράθυρο συνομιλίας, προειδοποιήστε την επαφή σας για τα μηνύματα που δεχτήκατε και ενημερώστε την περί τίνος πρόκειται!

…Έκανα κλικ τώρα τι γίνεται?

Καταρχάς δεν χρειάζεται πανικός! Αν έχετε κάνει ήδη κλικ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον κωδικό εισόδου σας στο facebook. Επειδή το μήνυμα κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρει κάποιον ιό ενδέχεται ο λογαριασμός σας να στέλνει χωρίς την άδεια σας ανεξέλεγκτα μηνύματα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχετε στο μέλλον παρόμοια μηνύματα και να μην κάνετε ξανά κλικ σε αυτά, γιατί όπως είπαμε ο υιός μεταδίδεται μόνο μετά από κάποιο κλίκ.
Source : Computersweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου