Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμα στους διακινητές πλαστών φαρμάκων στο διαδίκτυο

Την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους διακινούν πλαστά φάρμακα μέσω διαδικτύου ενέκριναν σήμερα οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αποκάλυψαν ότι από το βιάγκρα και τα παυσίπονα μέχρι τα φάρμακα κατά του καρκίνου και την ελονοσία, ο αριθμός των φαρμάκων που πωλούνται online αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι και το 30% των φαρμάκων αυτών είναι πλαστά, αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ενώ ο ετήσιος τζίρος των παράνομων φαρμακοβιομηχανιών ανέρχεται σε 45 δισ. ευρώ.
Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του 2008, κατασχέθηκαν 34 εκατ. πλαστά φάρμακα που επρόκειτο να διατεθούν σε ανυποψίαστους ασθενείς - καταναλωτές, υποστηρίζουν οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι ενέκριναν σήμερα μία έκθεση, με την οποία ζητούνται αυστηρότατα μέτρα, κατά των διακινητών πλαστών φαρμάκων στο διαδίκτυο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρόκειται για πλαστά ή ψευδεπίγραφα φάρμακα και η κατανάλωση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Κατά την εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, το 1% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που πωλούνται νόμιμα στην ΕΕ είναι πλαστά και το ποσοστό αυτό, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνεται, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, το "μερίδιο" των πλαστών φαρμάκων στην αγορά φθάνει, σε ορισμένες χώρες μέχρι και το 30%, ειδικά για τα φάρμακα αιχμής.

Οι Ευρωβουλευτές επεσήμαναν τους τεράστιους κινδύνους, που εγκυμονεί για την υγεία των ασθενών - πελατών η διαδικτυακή διακίνηση και πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και τόνισαν ότι απουσιάζει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με την έκθεση της κυρίας Ματίας που, με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (569 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 7 αποχές), επιχειρείται να μπει φρένο σ' αυτήν την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Στο εξής επιβάλλονται περισσότεροι και αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας στη διακίνηση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, σκληρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται στην παρασκευή και εμπορία πλαστών φαρμάκων και θεσπίζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου, για τον έγκαιρο εντοπισμό των πλαστών φαρμάκων στην αγορά.

► Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε ότι υπερψήφισε την έκθεση Ματίας, μεταξύ άλλων επειδή η παραποίηση φαρμάκων ορίζεται πλέον ως μια δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος και επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους παραποιητές, ενώ παράλληλα καθιερώνεται σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε όλα τα κράτη-μέλη για την απόσυρση φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι επικίνδυνα. Ο Ν. Χουντής προσθέτει ότι «οι εξαγωγές φαρμάκων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια ασφαλείας με εκείνα που ισχύουν για την εισαγωγή φαρμάκων».

Source : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου