Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα για προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών από τους κινδύνους του Διαδικτύου

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα να λαμβάνονται για την προστασία, ιδιαίτερα των παιδιών και άλλων ευάλωτων χρηστών, από τους κινδύνους του διαδικτύου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚH ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ. 1
Μέτρα για προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών από τους κινδύνους του Διαδικτύου

Ως γνωστόν, το Διαδίκτυο παρά τα ανεκτίμητα οφέλη του, κρύβει και τεράστιους κινδύνους. Ιδιαίτερα τα παιδιά και τα νεαρά άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως το Διαδίκτυο, αποτελούν και την πλέον ευάλωτη κατηγορία χρηστών του.

Εξ´ αιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, η Αστυνομία θέλοντας να προστατεύσει τους χρήστες και ειδικά την ευάλωτη ομάδα χρηστών στο μέτρο της πρόληψης, παραθέτει στοιχειώδη μέτρα, τα οποία εάν ληφθούν, μπορούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Ως εκ τούτου οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Μάθετε τα παιδιά σας, ουδέποτε να δίνουν τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου τους ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση του σχολείου τους ή το πού συνηθίζουν να παίζουν και ενθαρρύνετέ τα, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο μαζί σας.
Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο.
Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου. Φροντίστε να κατανοήσουν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.
Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο. Εξηγήστε τους ότι, οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι.
Μάθετε στα παιδιά σας πως, ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό και ενθαρρύνετε τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.
Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνει εκεί.
Πάντοτε να συνδέεστε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Προσθέστε αποδεκτές «τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα», για να προστατέψετε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας.
Είναι προτιμότερο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς. Το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του Η.Υ. να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΠΩΣ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ CHATROOMS, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ E-MAIL ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ MSNMESSENGER ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΑΦΘΟΡΕΑ.

Επιπλέον:

Όταν τα παιδιά είναι νεαρά θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της οικογένειας – όχι άλλο δικό τους και όταν μεγαλώσουν μπορούν να δημιουργήσουν δική τους διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία να βρίσκεται στο λογαριασμό των γονέων τους.
Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να απαντούν ποτέ άμεσα μηνύματα ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ξένους.
Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις web cameras. Να μάθουν ότι: Δεν γδύνονται μπροστά από αυτές και δεν τις αφήνουν σε λειτουργία όταν δεν τις χρειάζονται. Τέλος καλύτερα να τις καλύπτουμε όταν δεν τις χρειαζόμαστε.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΕΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ.
Επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τους γονείς για μείωση του κινδύνου και για την προστασία των παιδιών από τη χρήση του Διαδικτύου:

Εφαρμογή φίλτρων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι, όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο στο Διαδίκτυο, να τους το αναφέρουν. Το αναγνωριστικό τους όνομα ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτει τα προσωπικά τους στοιχεία ή να είναι ερωτικού περιεχομένου.
Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα ότι εάν κάποιος αρχίσει να τους υποβάλλει ερωτήσεις ερωτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο ή τους ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες, τότε να διακόπτουν την επικοινωνία μαζί του και να ενημερώνουν τους γονείς τους.


Στην Αστυνομία λειτουργεί Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο ρόλος του οποίου είναι η πρόληψη και καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου και η προστασία ιδιαιτέρως των παιδιών από τους διαδικτυακούς διαφθορείς. Οι γονείς καλούνται εάν εντοπίσουν οτιδήποτε ύποπτο σε σχέση με τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, να ενημερώσουν άμεσα το συγκεκριμένο Γραφείο ή να επικοινωνήσουν με τον αριθμό τηλεφώνου 22 - 808200.
Source: http://epa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου